Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberečtí chemici převezmou první průzkumná vozidla ze zakázky za miliardy

Liberečtí chemici za dva týdny oficiálně převezmou první průzkumná lehká obrněná vozidla ze zakázky, která je pro ně jednou z nejvýznamnějších v novodobé historii, informoval Petr Šabaka, mluvčí 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany generálmajora Oskara Starkoče.

„Tato událost završuje mnohaletý projekt vývoje a výstavby tohoto vozidla a současně patří mezi větší realizované zakázky v rámci modernizace armády," uvedl Šabaka. Celkem armáda dostane 80 těchto vozidel, ministerstvo obrany za ně zaplatí 5,111 miliardy korun. Pro liberecký pluk je určena polovina z nich, dostane dva typy s označením S-LOV-CBRN I a S-LOV-CBRN II.

Průzkumná vozidla pro zjišťování radiace, chemických a biologických látek dodá státní podnik Vojenský výzkumný ústav, který vyvinul jejich prototypy v roce 2014. Vyrobené jsou na podvozku Iveco. Prototyp liberečtí chemici předvedli veřejnosti už v květnu 2017 při slavnostním nástupu v centru města. Oproti stávajícím průzkumným vozům má S-LOV-CBRN na vyšší úrovni přístrojové vybavení i detekční prostředky. Většina měření se dělá automaticky, navíc pro měření venku může posádka v rizikových místech vyslat speciálního robota. Nový typ poskytuje v zamořeném území také lepší ochranu posádce, kabina se dá hermeticky uzavřít. Součástí vybavení průzkumného vozu je kamera pro noční vidění, k obraně slouží kulomet nebo dýmovnice. Zbraňovou stanici může posádka ovládat dálkově z kabiny.

Nová vozidla nahradí v Liberci sovětské transportéry BRDM ze 70. a 80. let minulého století, které budou chemici vyřazovat. Liberecká jednotka má ještě landrovery z 90. let, které procházejí modernizací. S jejich dalším využitím se počítá. V Liberci působí chemici už 70 let, jednotka patří v Česku mezi elitní.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Armáda ČR/Michal Voska

Štítky ČR, armáda, Liberec, obrněná vozidla, Petr Šabaka, Starkoč, Ministerstvo obrany České republiky, Iveco, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberečtí chemici převezmou první průzkumná vozidla ze zakázky za miliardy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.