Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Před sto lety se narodila sklářská legenda René Roubíček. Nyní odhalí jeho plastiku v Kamenickém Šenově

Letos uplynulo sto let od narození významného českého uměleckého skláře a výtvarníka Reného Roubíčka. U připomínky tohoto významného výročí odhalí na Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské v Kamenickém Šenově skleněnou plastiku věnovanou rodinou Reného Roubíčka.

Tento rok není jen významným výročím v podobě narození jedné z přední tváře českého sklářství, ale zároveň je komisí OSN vyhlášen jako mezinárodní rok skla. U této příležitosti se v Křišťálovém údolí uskuteční mnoho akcí, například velký skleněný festival.

Umělec René Roubíček je se sklářskou školou v Kamenickém Šenově neodmyslitelně spjatý. „René Roubíček začal, spolu se čtyřmi kolegy z pražské Umprum, učit na šenovské sklářské škole v roce 1945. Tito mladí výtvarníci měli za úkol po skončení 2. světové války rozběhnout výuku ve škole, a to se jim náramně povedlo. Naučili studenty jinému pohledu na sklo a podporovali je ve vlastní výtvarné činnosti,“ přiblížil v tiskové zprávě ředitel školy Pavel Kopřiva.

René Roubíček vystudoval Státní průmyslovou školu sklářskou v Novém Boru a následně Vysokou školu uměleckoprůmyslovou, ateliér monumentální malby a skla. V roce 2007 byl uveden do Síně slávy Czech Grand Design. Během svého života získal řadu významných ocenění a vyznamenání.

Kromě toho je René Roubíček autorem mnoha plastik, objektů a svítidel. Na mezinárodních výstavách Expo se proslavil zejména svými rozsáhlými skleněnými plastikami, které prezentoval například v Bruselu, Montrealu nebo Ósace. „Roubíček projevil své nadání k malbě už v dětství a chtěl se stát malířem, ale sled událostí ho přivedl na sever Čech, kde se seznámil se sklem,“ informoval Kopřiva.

Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská, která je zároveň nejstarší sklářskou školou na světě, se rozhodla u stoletého výročí uspořádat slavnostní odhalení skleněné plastiky Reného Roubíčka. Monumentální plastika byla umístěna do prostoru galerie, která stojí v místě původní dílny, kde Roubíček působil na konci 40. let. K odhalení plastiky dojde v neděli 23. ledna od 14 hodin.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Liberecký, René Roubíček, sklo, Kamenický Šenov, plastika, OSN, druhá světová válka, Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze, Světová výstava, Česko, Brusel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před sto lety se narodila sklářská legenda René Roubíček. Nyní odhalí jeho plastiku v Kamenickém Šenově  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.