Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zdokumentovali hřbitovy v kraji. Řada z nich je ve špatném stavu, připomínají i německou minulost

Celkem 330 hřbitovů zdokumentoval během loňského roku na území Libereckého kraje projekt spolku Omnium Nord. Jsou mezi nimi funkční hřbitovy, ale i ty zarostlé, zničené či zcela zapomenuté. Projekt se také cíleně věnoval dokumentaci německých hrobů, kterých je v kraji přes deset tisíc.

Na území Libereckého kraje bylo zdokumentováno 330 hřbitovů o celkové ploše 1,44 milionů čtverečních metrů. Jde o hřbitovy funkční, udržovanyé, přes hřbitovy zcela zarostlé, zničené, zapomenuté až po hřbitovy zrušené a zaniklé. „Dokumentace se týkala jak stavu plochy hřbitovů, vybavení, stavu hřbitovních budov až po náležitosti vyplývající ze zákona o pohřebnictví,“ upřesnil za spolek Omnim Nord Jakub Děd.

Součástí historie Libereckého kraje vždy byli i němečtí obyvatelé, projekt se proto zaměřil i na tuto stránku. Německé obyvatelstvo odsunuté po roce 1945 připomínají právě hroby. Spolek jich na hřbitovech našel 10 052, tedy 62 na jeden hřbitov. „Jejich stav je velké většině možné označit za havarijní, zčásti vlivem dlouhodobou neúdržbou, zčásti i díky vandalství,“ řekl Děd.

Hřbitov v Rádle.

Podle něj nejsou žádnou výjimkou ani hroby vykradené, otevřené a zcela rozbité. „Stejně tak jsou i hřbitovy, které byly německých hrobů zbaveny zcela,“ dodal.

Celá řada hřbitovů je ve velmi špatném stavu, výjimkou nejsou otevřené hrobky. „V okrese Liberec byly dohledány zbytky náhrobků v místní části Liberce Starý Harcov, zcela zničený hřbitov nedaleko obce Postřelná, pozůstatky náhrobků u obce Panenská Hůrka, nebo velké množství zdevastovaných náhrobků a hrobek u obce Srbská,“ vypočítal Jakub Děd. Podobně jsou na tom ale i ostatní okresy kraje.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Omnium Nord

Štítky hřbitovy, dokumentace, spolek, omnium nord, Liberecký kraj, hřbitov, projekt, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdokumentovali hřbitovy v kraji. Řada z nich je ve špatném stavu, připomínají i německou minulost  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.