Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Zaplaťte pokutu, zavřete důl. U Turówa demonstrovali odpůrci těžby

Přímo u polské hnědouhelného dolu Turów se v sobotu sešli čeští, polští i němečtí demonstranti, kteří tak chtěli vyjádřit svůj nesouhlas s pokračující těžbou a probíhajícími mezinárodními jednáními.

Klidného protestu nedaleko obce Białopole se zúčastnilo několik desítek lidí, kteří za přítomnosti polské policie vyjádřili svůj názor k současné situaci. „Chtěli jsme dát najevo nesouhlas s provozem dolu i elektrárny. V rámci protestu proběhne několik proslovů u brány do dolu a následně budeme pokračovat pochodem do Bogatynie, kde protest na náměstí ukončíme,“ uvedla za české organizátory Veronika Holcnerová z Extinction Rebellion, podle které byl protest předem řádně nahlášený.

Demonstrace u polského dolu Turów

Sobota, 15. ledna 2022, 14:16

Demonstrace u polského dolu Turów
Demonstrace u polského dolu Turów

Do Polska přijela protestovat také Anna Kšírová z libereckého hnutí Rodiče za klima. Dnešní akci nevnímá jako provokaci, ale naopak příležitost k otevření diskuze. „Jsme rádi, že se demonstrace koná přímo u dolu. Vnímáme to jako příležitost navázání dialogu s polskou stranou,“ sdělila Kšírová.

Pojedu do Varšavy s nabídkou dohody, řekla po návštěvě českého sousedství Turówa ministryně Hubáčková

Do Hrádku nad Nisou dnes přijela nová ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL), kde jednala s hejtmanem Půtou a starosty okolních obcí. Po jednání byla poměrně optimistická, příští týden má v plánu jet do Varšavy na závěrečné...

Jak uvádí EU na svém oficiálním webu, Fond pro spravedlivou transformaci je klíčovým nástrojem, který bude pomáhat regionům nejvíce postiženým transformací na klimatickou neutralitu.

Místním hrozí, že skončí na dlažbě

Na české straně se podle ní mluví ve spojitosti s dolem zejména o ztrátě vody, kterou současná podoba navrhované dohody neřeší. „Další potíží je, že neexistuje plán na ukončení těžby. Zdejší region tak přichází o peníze z evropského fondu Just Transition (fond pro spravedlivou transformaci pozn. red.). Tím pádem může dojít k ohrožení živobytí místních lidí. Můžou snadno skončit na dlažbě. A tohle vnímáme jako velkou nespravedlnost vůči horníkům, kteří jsou ze strany polské vlády a vedení elektrárny dezinformováni,“ dodala Kšírová.

Na možné získání evropských peněz při transformaci regionu upozornilo během svých projevů několik vystupujících, podle kterých by tak uzavření dolu rozhodně neznamenalo kolaps regionu. Během protestu demonstranti nejčastěji skandovali hesla „Pay the fine, close the mine/Zaplaťte pokutu, zavřete důl“ nebo „Naše voda není na prodej“.

V čele protestujících postávalo několik mužů držících transparent s polským nápisem „Nenech se oklamat, uhlí nemá budoucnost“. Jeho autoři přijeli podpořit zejména místní obyvatele. „Chceme podpořit hlavně Čechy žijící při polské hranici,“ řekl jeden z nich.

Příští týden bude pokračovat jednání Česka a Polska ohledně dolu Turów

Jednání Česka s Polskem o pokračování těžby v hnědouhelném dolu Turów u česko-polské hranice, dopadech těžby a případných kompenzacích škod by měla pokračovat v příštím týdnu.

Během protestu vyjádřili demonstranti také obavy z úterního jednání mezi českou a polskou stranou, kterého se má zúčastnit nová ministryně životního prostředí Anna Hubáčková. „Nová česká ministryně hlásí, že dohoda je blízko. Jakou dohodu ale můžeme očekávat od polské vlády, která pokračuje v těžbě s vědomím, že ohrožuje zdroj pitné vody,“ zaznělo v jednom z proslovů.

Od dolu se protestující následně vydali za doprovodu policie přes Opolno-Zdrój do Bogatynie.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Turów, Polsko, demonstrace, protest, těžba, důl, Liberecký, Důl Turów, Bogatynia, Extinction Rebelion, Vláda Polské republiky, Evropská unie, Białopole, Anna Hubáčková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zaplaťte pokutu, zavřete důl. U Turówa demonstrovali odpůrci těžby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.