Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ročně policisté pátrají po stovkách osob. Třeba vodácích, kteří utopili kánoi

V loňském roce pátrali policisté v Libereckém kraji po více než čtyři stech osobách. Pátrání bývá obvykle velmi náročné, vyžaduje nasazení velkého množství sil a prostředků. Velmi často policistům pomáhají v takových případech další složky Integrovaného záchranného systému.

Nejčastěji policisté hledají svěřence s nařízenou ústavní výchovou ve věku od 13 do 18 let. „Loni pátrali policisté v Libereckém kraji po více jak dvě stě osobách, na které byl vydán příkaz k zatčení, dále téměř po desítce osob, na které byl vydán příkaz k jejich zadržení a téměř po stovce osob, na které byl vydán příkaz dodání do výkonu odnětí trestu,“ informovala za policii Vladimíra Šrýtrová, koordinátorka prevence.

Policisté pátrají po pohřešovaných a hledaných osobách. Za pohřešovanou osobu je považován člověk, který nespáchal žádný trestný čin, ale může být v ohrožení života. Nejčastěji takoví lidé odešli z domova a z nejrůznějších důvodů se nechtěli či nemohli vrátit. Oproti tomu hledaná osoba je taková osoba, po které bylo vyhlášeno pátrání. Může jít o vojenského zběha, uprchlého vězně nebo člověka, který utekl například z ústavního léčení.

Liberečtí policisté odvolali pátrání po čtrnáctiletém chlapci, který v neděli v poledne společně se dvěma kamarády utekl z libereckého diagnostického ústavu. Je v pořádku.

Za sebou mají policisté řadu úspěšných pátrání po hledaných osobách, třeba jako v případě muže, na kterého byl vydán příkaz k dodání do výkonu trestu. „Policisté z Jablonce společně se strážníky zadrželi osobu v celostátním pátrání,“ komentovala Baláková. Zásah, při kterém museli policisté vyrazit dveře bytu, zdokumentovala policie na videu.

Vodáci utopili loď, přenocovali na posedu

Přestože při pátrání po pohřešovaných osobách jde často o vážné případy, najdou se i úsměvné příběhy. Ve vtipnou historku se změnilo pátrání po pohřešovaných vodácích. „Na konci června loňského roku řešili přijali policisté na tísňovou linku 158 oznámení o pohřešování dvou lidí na řece Ploučnice na Českolipsku,“ připomněla událost vedoucí operačního střediska Barbora Maralíková.

Policie hledala chlapce z Liberce. Odešel z domova, nikomu se neozval

Liberečtí policisté pátrali po třináctiletém chlapci z Liberce. Ten ve čtvrtek dopoledne odešel z domova ve Votočkově ulici, kde trávil karanténu, od té doby byl nezvěstný. Chlapcovo zmizení odpoledne nahlásila rodina, po několika dnech se ho ale...



Policisté obdrželi informaci, že vodáci jeli po proudu řeky od Mimoně do kempu Boreček, kam ale se svou kánoí s nápisem „ahoj“ nedorazili. „Policistům se podařilo ve spolupráci s Integrovaným operačním střediskem policie Plzeňského kraje ztotožnit obě osoby. Z důvodu obavy o jejich život, provedli policisté lokalizaci jejich mobilních telefonů. Ke spolupráci si vyžádali další složky, hasiče k propátrání řeky a okolí,“ popsala Maralíková. Toto pátrání naštěstí dopadlo šťastně. Dvojice vodáků kolem půl šesté ráno dorazila do kempu s tím, že se jim podařilo utopit kánoi a noc přečkali na posedu poblíž řeky. Zároveň o sobě nemohli dát nikomu vědět, protože žena mobil utopila a muž si svůj nechal v autě.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto PČR | Zdroj Policie ČR

Štítky Liberecký, párání, policie, pohřešování, kánoe, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ročně policisté pátrají po stovkách osob. Třeba vodácích, kteří utopili kánoi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.