Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Místo třetiny nárůst jedenáct procent. Teplo v Liberci i díky spalovně zdražilo méně než v jiných městech

Zákazníci liberecké teplárny si letos za teplo připlatí nakonec o jedenáct procent víc, to je 71 korun za GJ. Měsíční výdaje domácností za teplo a teplou vodu tak budou při průměrné spotřebě 20 GJ vyšší pouze o 120 korun. Zvýšení cen je v Liberci nižší než v jiných městech, liberecká teplárna totiž není tolik závislá na spalování zemního plynu, využívá totiž i teplo ze spalovny.

„Pokud bychom byli závislí jen na zemním plynu, museli bychom zdražit o třetinu. Díky teplu, které odebíráme ze zařízení pro energetické využití komunálního odpadu TERMIZO a dalším provozním opatřením jsme růst ceny pro zákazníky stlačili na minimum,“ řekl Jan Sedláček, předseda představenstva Teplárny Liberec.

Ceny zemního plynu v minulých týdnech vyskočily o tři sta procent. Teplárna ale může využít právě teplo ze spalovny a na plynu tak není tak závislá. V běžném provozu teplárna využívá zhruba dvě třetiny tepla ze spalovny, zbývajících třetinu pak vyrábí spalováním zemního plynu. Vedení teplárny také odsunulo dlouhodobě plánované investice, které budou muset počkat.

Navýšení ceny o jedenáct procent ocenil i primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK). „S ohledem na to, co se v posledních měsících děje na trhu s energetikou, je dobře, že nám nehrozí významně vyšší růst cen, kterým nyní čelí některá jiná města, jako například Brno nebo Praha. Zároveň se ukazuje, že se po letech Liberci vyplatilo a zúročí více než 20 let staré rozhodnutí mít ve městě spalovnu, která termicky využívá komunální odpad,“ uvedl.

Například v Jablonci zdražilo teplo o 16,7 procenta, tedy asi o 100 korun na gigajoule. V České Lípě, Děčíně nebo Lounech ale cena vzrostla o 40 až 60 procent, tato města přitom využívají teplo od skupiny MVV Energie CZ, do které patří i liberecká teplárna. Také v Praze si například zákazníci Pražské teplárenské připlatí až 350 korun měsíčně navíc.

Liberecká teplárna má v současnosti třináct tisíc zákazníků, teplem zásobuje i deset průmyslových podniků a 120 odběratelů z terciální sféry. Díky menšímu zdražení by jí mohlo zákazníků přibýt. „Pokud by některý z našich bývalých zákazníků měl se zajištěním dodávek tepla potíže, můžeme jej k teplárně znovu připojit,“ dodal Sedláček.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Teplárna Liberec

Štítky teplo, teplárna, Liberec, zdražení, spalovna, zemní plyn, Jan Sedláček, TERMIZO, Praha, Jaroslav Zámečník, Starostové a nezávislí, Pražská teplárenská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Místo třetiny nárůst jedenáct procent. Teplo v Liberci i díky spalovně zdražilo méně než v jiných městech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.