Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Liberecký kraj přišel o část dodávek elektřiny, nakupoval přitom na burze

Problémy na trhu s energiemi se dotkly i Libereckého kraje, přestože měl ještě na letošní rok dodávky smluvně zajištěné. Už řadu let zajišťuje kraj formou sdruženého nákupu na burze energie pro sebe, své organizace a také některé obce. Ukázalo se ale, že mezi nasmlouvanými dodavateli je i firma Lumius, která dodávat přestala. Devatenáct krajských organizací včetně samotného krajského úřadu se tak ocitlo v režimu dodavatele poslední instance (DPI), řekl hejtman Martina Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Problémy se zajištěním dodávek elektřiny a plynu pro tisíce odběratelů v Česku začaly loni 13. října, když skupina Bohemia Energy, která byla největším uskupením alternativních dodavatelů energií v ČR, oznámila ukončení činnosti a dodávek elektřiny a plynu zhruba 900 tisíc klientů. Jako důvod uvedla extrémní růst cen energií na trzích. Po Bohemia Energy skončily také další firmy. Firma Lumius oznámila ukončení dodávek plynu a elektřiny 11. ledna, postihlo to přibližně 1500 zákazníků.

„Je to nemilé překvapení. Já jsem byl ještě před dvěma týdny přesvědčen, že díky tomu, že jsme soutěžili energie na burze, tak že jsou všichni ti uchazeči schopni energie dodávat. Nicméně to nebyla pravda," doplnil Půta. Postižena je podle něj zhruba pětina krajských organizací. „Pokud bychom v DPI zůstali až do konce roku, znamenalo by to pro nás nějakých 19 až 25 milionů korun zvýšených nákladů. Krajský rozpočet má rezervy, takže tu situaci zvládneme, rozhodně nehrozí, že by se v nějakém domově seniorů nebo škole nesvítilo nebo nefungovaly nějaké další služby," řekl Půta.

Kraj podle hejtmana dělá vše pro to, aby byl v režimu DPI co nejkratší dobu, zajištění dodávek už řešil se zástupci Českomoravské komoditní burzy Kladno, kde dlouhodobě nakupuje. Na rozdíl od běžného odběratele, který může ze dne na den uzavřít novou smlouvu s jiným dodavatelem, pro odběratele velikosti Libereckého kraje to tak snadné není. „Když se všechny ty organizace sečtou, tak to není zakázka malého rozsahu, znamenalo by to klasickou soutěž," řekl.

Liberecký kraj má podle Půty výhodu, že stále platí smlouva, na základě které odebírá energie v posledních třech letech. „Takže nám nabídli náhradní dodávku," řekl hejtman. Kraj díky tomu bude podle něj schopen nakoupit chybějící objem elektřiny zhruba do deseti dnů a zároveň bude mít na výběr víc nabídek. „Současná cena v režimu DPI je pod 12 tisíc korun za megawatthodinu, to je zhruba sedminásobek ve srovnání s ostatními organizacemi. Já pevně věřím, že se dostaneme na významně menší částku právě díky tomu, že budeme nakupovat na burze už v příštím týdnu," dodal hejtman.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, energie, správa, Liberecký kraj, burza, elektřina, Martin Půta, Lumius, Starostové pro Liberecký kraj, Bohemia Energy, Česko, Českomoravská komoditní burza Kladno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj přišel o část dodávek elektřiny, nakupoval přitom na burze  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.