Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

TIP NA VÝLET: Vlakem k meandrům Smědé i do muzea úzkokolejky

Zima sice konečně dorazila i do Libereckého kraje, každý ale lyžařem není. Kam tedy vyrazit na výlet bez běžek nebo sjezdovek? Vydat se můžete na výlet vlakem přes Frýdlant až do Černous, kde lze navštívit meandry Smědé, přímo ve Frýdlantu pak zaujme muzeum úzkokolejky.

Trať z Liberce na Frýdlant byla vybudována v první polovině 70. let předminulého století proto, aby propojila Sasko s Rakouskem. Vedení trati přes Liberec bylo logickým řešením, protože již existovala trať mezi Libercem a Pardubicemi.

Dějinný vývoj přinesl do pohraničí změny: tam, kde bylo Sasko, je nyní Polsko a osobní doprava z Černous do Polska již nefunguje, přes hranici přejíždějí toliko nákladní vlaky. „Je to škoda. Samozřejmě to má jistě ekonomické a nejspíš i technické a provozní důvody, ale pro přeshraniční cestovní ruch v této oblasti by možnost osobní dopravy, alespoň v nějakém turistickém režimu, byla velkou vzpruhou,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

V Černousech tak můžete navštívit přírodní rezervaci Meandry Smědé, vede tam zelená turistická značka i cyklostezka. Kdo by se chtěl vypravit za hranice, může vyjet na kole směrem na Spytków, kde se nalézá rozlehlá nádrž Niedów. Odtamtud míří trasa do Radomierzyc, ze kterých je to už kousek na německou stranu a po cyklostezce Ondra–Nisa zpět do Liberce.

Fanoušci vlaků a železnice se určitě musí zastavit ve Frýdlantě. Frýdlantským výběžkem totiž kdysi vedla také úzkokolejná železnice Heřmanička, která vedla z Frýdlantu do Heřmanic a následně přes Bogatyni do sousední Žitavy. Naproti nádraží ve Frýdlantu lze její pozůstatky dodnes spatřit: místní nadšenci ze spolku Frýdlantské okresní dráhy část úzkokolejky pietně zachovávají včetně budovy bývalého nádraží. V depu provozují netradiční muzeum, které nabízí prohlídku historických vozů, drážní techniky i fotografií.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Železniční muzeum Frýdlantských okresních drah

Štítky Frýdlant, Černousy, Liberecký kraj, tip na výlet, úzkokolejka, meandry smědé, muzeum, Smědá, Liberec, Polsko, Sasko, Rakousko, Květa Vinklátová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÝLET: Vlakem k meandrům Smědé i do muzea úzkokolejky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.