Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Změna po kritice kvůli kácení. Město začalo stromy označovat cedulemi

Loni město nechalo na území Liberce pokácet 396 stromů. Radnice byla často terčem kritiky, lidé si stěžovali, že se o kácení dozvídají až ve chvíli, kdy na místo přijedou pracovníci TSML s pilami. A tak na návrh opozice přichází změna, stromy k pokácení radnice nechá nejprve předem označit i s kontaktem k případnému vysvětlení, proč právě tento strom půjde k zemi.

„Velmi často se stávalo, že nám občané volali, až když uviděli pracovníky technických služeb s pilami a sekyrami přímo v akci. Přinášelo to vyhrocené situace, neboť lidé neměli reálnou možnost se s chystaným kácením seznámit, včetně jeho důvodů a plánované náhradní výsadby. To by se mělo nyní změnit,“ uvedl opoziční zastupitel Jindřich Felcman (Zelení/Změna).

Opozice se proto spojila s námětkem primátora Jiřím Šolcem (Starostové pro LK) s tím, že se pokusí přijít s úpravou. Důvody pro kácení totiž často bývají opodstatněné, ať už jde o jejich horší zdravotní stav nebo případnou opravu komunikace nebo výstavbu.

Podle Felcmana se ale dá vyhroceným situacím předejít otevřeným informováním. Na stromech určených k pokácení se tak objevují nově cedule. „Obyvatelé se kvůli cedulím mohou předem dozvědět podrobné informace o důvodech kácení a mohou pak Technickým službám i poradit, jak náhradní výsadbu co nejlépe provést. Včasné a dobře viditelné informování tak ve výsledku může napomoci i k posílení důvěry mezi občany a radnicí. V tomto ohledu chci J. Šolcovi vyslovit dík za to, že pochopil pozitivní dopady takového opatření a přemluvil k jeho realizaci i poněkud se zdráhající vedení Technických služeb,“ dodal.

Opozice kritizuje masivní kácení v Liberci. Všechny zásahy byly povoleny, brání se radnice

Od podzimu bylo na území Liberce pokáceno na čtyři sta stromů, přesně 396. To kritizuje opozice, podle které je takové číslo extrémní. Město se ale brání tím, že všechna kácení byla povolená a byla potřebná. Na čtvrtečním zastupitelstvu se ve...

Celý systém informování by mohl být do budoucna ještě rozšířen, opozice by byla ráda, aby se o kácení informovalo dříve než před zahájením správního řízení, vše by pak také mělo být přístupné i online, a to včetně dendrologických posudků stromů určených k pokácení.

Podle dalšího opozičního zastupitele Jaromíra Baxy (LOL, Zelení) ale musí město změnit celý přístup ke správě zeleně. „Obecně jsou hlavně Technickými službami až příliš upřednostňována zdánlivě levnější řešení. Pokácení stromu se na první pohled jeví jako levnější, než péče a údržba starších stromů. Tady je třeba změnit celkový přístup a důsledněji vyhodnocovat ekologické přínosy vzrostlých stromů,“ myslí si.  

Větší stromy pak podle něj mají nesrovnatelně výraznější vliv na ochlazování, zvlhčování a čištění vzduchu ve městě. „Pokácení každého většího stromu by tak mělo být vždy zvažováno až jako poslední možná varianta,“ dodal Baxa.

Sám Šolc kácení obhajuje jako nutné. „Chceme, aby stromy byly zdravé, i po těch malérech, které se staly,“ řekl. Řešení s cedulemi a jednání s opozicí ale ocenil. „Snažíme se informovat, kde a proč budou jaké stromy pokáceny,“ dodal. Podle náměstka v některých případech lze kácení zastavit. „Ve dvou případech jsme se rozhodli stromy na žádost zachránit. Jednou to bylo radikální sesazení koruny u vzrostlé lípy a v jednom případě se zvedla vlna nevole proti pokácení smrku v předzahrádce, kde byla dřevina ponechána," uzavřel.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jiří Šolc

Štítky kácení, Liberec, stromy, opozice, šolc, zelení, strom, Jiří Šolc, Jaromír Baxa, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tasmansky Czert

Ochlazování a zvlhčování vzduchu ve studeném, větrném a mokrém Liberci? Baxo, už táhni definitivně. Díky.

Úterý, 25. ledna 2022, 09:26Odpovědět

Změna po kritice kvůli kácení. Město začalo stromy označovat cedulemi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.