Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Podle ministerstva životního prostředí připravovaná dohoda o Turówu české příhraničí ochrání

Připravovaná mezivládní dohoda o Turówu podle ministerstva životního prostředí (MŽP) zaručuje ochranu životního prostředí v příhraničí a poskytuje širší možnosti kontroly než současná evropská legislativa, sdělil dnes za úřad Ondřej Charvát v reakci na pondělní vyjádření platformy Společně pro vodu.

Podle ní chystaná podzemní stěna nezabrání úbytku vody z českého území a uzavření dohody v nynějším znění by bylo v rozporu s českými i evropskými zákony, které neumožňují vyslovit souhlas se škodami na životním prostředí a vlastním území.

Podzemní bariéra vodu nezadrží. Dohoda o Turówu je v rozporu se zákony, varují právníci

Zatímco česká vláda doufá v brzkou dohodu s Polskem, platforma Společně pro vodu a právní experti z Frank Bold upozorňují na to, že dohoda je v rozporu s českými i evropskými zákony. Navíc jediným opatřením před ztrátou vody je dle aktuálně...

„Pro Českou republiku i Polsko je podle MŽP nejlepším řešením vzájemná dohoda, která nám dává do ruky mnohem širší kontrolní mechanismy a záruky, než poskytuje současná evropská legislativa," napsal Charvát. „Cílem ČR musí být ochrana životního prostředí obyvatel postižených obcí a Libereckého kraje. To připravovaná smlouva zaručuje včetně finančních kompenzací již probíhajícího monitoringu, tak i prostředků na výstavbu vodovodů v daném území," dodal.

Bariéru bude možná nutné prodloužit

Platforma odkázala na data České geologické služby, podle nichž jsou hladiny podzemních vod v příhraničí kvůli dlouhodobého vlivu dolu na historickém minimu. Uvedla, že plánovaná bariéra je přes tři kilometry od místa, kde by byla potřeba, a navíc v jiné podzemní vrstvě. Ředitel České geologické služby Zdeněk Venera pak sdělil, že zatím nepozorují pozitivní vliv podzemní stěny na hladiny podzemní vody v monitorovacích vrtech. Stěna na polské straně má být však dokončena až letos v červnu a její účinnost vyhodnocena příští rok. Podle Venery se může ukázat, že je nutné bariéru prodloužit na jihovýchod blíž k obci Uhelná, na což experti upozornili a v projednávaném znění dohody je to uvedeno.

Česko trvá na padesáti milionech eur za škody způsobené těžbou v Turówě. Poláci nabízí o deset méně

Česko podle návrhu smlouvy pro polskou stranu sporu trvá na náhradě 50 milionů eur za škody způsobené těžbou v hnědouhelném dole Turów u českých hranic. Polsko nabídlo 40 milionů eur. Návrh předloží ministryně životního prostředí Anna Hubáčková...

Podle platformy Společně pro vodu má MŽP také povinnost zahájit řízení o škodách na životním prostředí u Evropské komise. Charvát dnes uvedl, že MŽP se na EK obrátilo jednak podle článku 259 Smlouvy o fungování Evropské unie, což vedlo k nynějšímu řízení před Soudním dvorem EU, ale také podle článku 12 rámcové směrnice o vodách, kde resort komisi informoval, že Česko identifikovalo záměr pokračování těžby v dolu jako významný problém související s ochranou vod na svém území, které nemůže vyřešit samo. „Ve svém odůvodněném stanovisku však Evropská komise neshledala porušení této směrnice a odkázala ČR na běžící žalobu," dodal Charvát.

Důl Turów zásobuje uhlím elektrárnu, která je v jeho blízkosti a která je na polském trhu důležitým producentem elektrické energie. Obce v českém příhraničí ale už několik let bojují proti jeho rozšíření, obyvatelé se obávají ztráty zdrojů pitné vody, zvýšeného hluku i prašnosti.

Praha vede kvůli tomu s Varšavou spor, rozšíření těžby předloni Polsko povolilo bez ohledu na námitky české strany. Česko se kvůli tomu obrátilo na Soudní dvůr EU, který loni v květnu nařídil Polsku předběžným opatřením zastavit práce. Poláci to odmítají a zpochybňují i dopady na české území.

Česko podle návrhu smlouvy pro polskou stranu sporu trvá na náhradě 50 milionů eur za škody způsobené těžbou, Polsko nabídlo 40 milionů eur. Spor trvá také v požadavku na desetiletou délku soudního dohledu. Varšava by souhlasila jen s dvouletým dohledem Soudního dvora EU.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky Polsko, EU, ekologie, uhlí, vláda, těžba, Turów, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Důl Turów, Česko, Evropská komise, Soudní dvůr Evropské unie, Česká geologická služba, Zdeněk Venera, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podle ministerstva životního prostředí připravovaná dohoda o Turówu české příhraničí ochrání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.