Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Obnovy se dočkají další aleje. Loni kraj vysadil podél silnic tisíce nových stromů

V loňském roce nechala Krajská správa silnic Libereckého kraje (KSSLK) vysadit podél silnic druhé a třetí třídy šest tisíc nových stromů. A péče o aleje bude v letošním roce pokračovat.

V tomto roce by se ošetření a obnovy mělo dočkat dalších dvanáct alejí. „Aleje jsou důležitý krajinný prvek. Ochrání silnici před některými projevy nepřízně počasí a pomáhají i jako krajinný prvek podporující správnou funkci vodního režimu a biodiverzitu,“ komentoval v tiskové zprávě radní Václav Židek. Kromě stromů u silnic plánuje kraj jejich vysazování také podél místních komunikací nebo polních cest.

Liberec má nové aleje. Stromy vysadili na hřbitově i ve Vesci

Nové aleje nahradily původní dožilé dřeviny, které ohrožovaly kolemjdoucí. Město Liberec vysadilo desítky stromů v areálu ve Vesci i na hřbitově v Horním Růžodole.

Jak doplnil náměstek hejtmana Jan Sviták, přínos alejí není zdaleka jen estetický nebo ekologický. „Řidiči se také během průjezdu alejemi nemusí obávat neočekáváných prudkých nárazů větru, jelikož je stromořadí před nimi ochrání,“ uvedl. V loňském roce se nových stromů dočkali například na Novoborsku a Turnovsku, kde bude výsadba pokračovat i letos. Zatím ale není znám přesný počet stromů, které se kraj vysadí. Ten se bude odvíjet mimo jiné od získání dotace ze Státního fondu životního prostředí.

Stromů podél silnic přibývá. V Libereckém kraji se jich sází nejvíce v republice

Liberecký kraj se může pochlubit prvenstvím v podobě nejvíce stromů zasazených kolem silnic a cest v zemi. Podle ekologického sdružení Arnika přibylo v Libereckém kraji loni více než 5 000 stromů, což je 4,5krát víc, než jich silničáři vykáceli.

V souvislosti s alejemi vznikla nová aplikace, která přibližuje základní informace o stromech, alejích nebo například silniční zeleni. Součástí aplikace je také mapa, na které jsou znázorněny aleje v kraji, jejich druhová skladba, dále jsou zde vyobrazeny lípy republiky nebo památné stromy. Do tvorby mapy se navíc může zapojit i veřejnost a významné stromy do ní zaznačit. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lukáš Antoš

Štítky Liberecký, alej, kraj, stromy, strom, silnice, Liberecký kraj, Jan Sviták, Státní fond životního prostředí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obnovy se dočkají další aleje. Loni kraj vysadil podél silnic tisíce nových stromů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.