Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Papírek na praní, co se rozpustí a šetří planetu. Liberecká studentka přišla s inovativním řešením

Místo pracího prášku papírek. S šetrnou a ekologickou variantou běžných prostředků na praní prádla přišla studentka Technické univerzity v Liberci Petra Doubková.

Třiadvacetiletá studentka vymyslela ekologický prostředek, se kterým uspěla i v soutěži start-upů. „Nabízíme super lehké a skladné řešení pracího prostředku v elegantním designu, žádné toxické složení, žádné chození do popelnice s plastovými obaly,“ přiblížila výrobek s názvem EcoHaus autorka.

Ekologický výrobek EcoHaus již prošel fází testování. Aby se mohla jeho autorka pustit do samotné výroby, spustila crowdfundingovou kampaň. Cílovou částkou je 450 tisíc, zatím se podařilo vybrat zhruba polovinu.

Možná vám připadá zvláštní do prádla místo prášku přidávat papír. Ten se ale ve vodě do pěti vteřin stoprocentně rozpustí a přemění na ultra koncentrovaný gel. Prostředek je totiž nalepený na celulóze. „Na prádle nezůstanou žádné stopy, jen lehká vůně,“ vysvětlila Doubková.

Prací papírky šetří místo i planetu

Jeden papírek dle autorky vystačí na osm kilogramů prádla a dá se využít i u praní při nízkých teplotách. Navíc cena papírků bude srovnatelná s běžnými prostředky. „V přepočtu na váhu získáme o osmadevadesát procent menší spotřebu materiálu při stejném množství vypraného prádla,“ upozornila studentka. S pracími papírky se totiž odbourají veškeré zbytečné plastové obaly.

Do budoucna chce Petra Doubková v tvorbě ekologických prostředků pokračovat. K tomu dodala: „Už nyní máme v hlavě spoustu dalších nápadů. Univerzální čisticí prostředky, aviváž v papírku a další novinky. Nebo třeba míchání nových vůní či bezparfémovou verzi pracího prostředku i pro alergiky.“

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv Petry Doubkové

Štítky EcoHaus, Liberec, prášek, praní, ekologie, TUL, start-up, prací prostředek, Technická univerzita v Liberci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Papírek na praní, co se rozpustí a šetří planetu. Liberecká studentka přišla s inovativním řešením  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.