Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Liberecká zoo si dnes připomíná Mezinárodní den zeber. Dlouhodobě pomáhá s jejich záchranou

Zoo v Liberci si dnes stejně jako mnoho dalších zoologických zahrad po celém světě připomíná Mezinárodní den zeber. Chce tak mimo jiné upozornit na závažnost klesající populace zeber ve volné přírodě. Dnes již všechny tři druhy zeber patří k ohroženým druhům.

Zebry jsou rozděleny na tři různé druhy - zebra Grévyho, zebra horská a zebra stepní. Zebra horská má dva poddruhy zebru Hartmannové a zebru kapskou. U zebry stepní je evidováno celkem pět poddruhů, mezi nimi i zebra Chapmanova a zebra bezhřívá.

Liberecká zoo chová od sedmdesátých let zebry Chapmanovy. Tehdy do Liberce přicestoval hřebec a dvě klisny ze ZOO Dvůr Králové. „Všichni tři jedinci byli původně odchyceni v Národním parku Hluhluwe v Jihoafrické republice,“ informovala mluvčí Zoo Liberec Barbara Tesařová. Během chovu v Liberci, který trvá již půl století, se narodilo na 102 mláďat. „Jednoduchými počty dojdeme ke zjištění, že se u nás dlouhodobě rodí 2 hříbata za rok, což je průměr více než slušný. Nezbývá než doufat, že ho místní chovatelé udrží i v dalších letech,“ komentoval zoolog Luboš Melichar.

Zatímco v zoologických zahradách jsou počty těchto zeber poměrně stabilní, ve volné přírodě jich kvůli ztrátě přirozeného prostředí stále ubývá. V Současné době se vyskytují na savanách v Zimbabwe, Botswany a Mozambiku.

Zebry bezhřívé jsou na tom ještě hůř

Zoo Liberec je zapojena také do projektu na záchranu zeber bezhřívých ve volné přírodě. V roce 2019 čeští zoologové absolvovali expedici do Ugandy. Výprava, které se zúčastnil také Luboš Melichar, potvrdila výskyt zeber bezhřívých v národním parku Kidepo Valley a rezervaci Pian Upe.

V Liberci jsou k vidění také zebry bezhřívé, s jejich chovem začala zoo v roce 2007. „Důvodem byla její nejistá situace ve volné přírodě a ubývající počty v evropských zoologických zahradách. První hříbě se v Liberci narodilo v roce 2010,“ komentovala Tesařová.

Během následujících let se podařilo odchovat ještě tři samce a tři samičky. Přesto je budoucnost těchto zeber výrazně ohrožena. Ve volné přírodě se vyskytují již jen na území severní a severovýchodní Ugandy. A situace není o moc lepší ani v zoologických zahradách. V jedenácti světových institucích je chováno asi 40 jedinců. Z toho ale jen zhruba polovina je schopná dalšího chovu. „Dramatičnost situace dokládá také fakt, že momentálně máme k dispozici jen tři prověřené dostupné hřebce,“ dodal Melichar.

Na závažnost situace se snaží upozornit speciální pracovní skupina, která se snaží informovat a přesvědčit k chovu další zahrady prostřednictvím propagačních prezentací, účastí na odborných fórech a mezinárodních vědeckých konferencích.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay

Štítky Liberec, ZOO, zebra, Mezinárodní den zeber, příroda, zoologická zahrada, Zoologická zahrada Liberec, Uganda, ZOO Dvůr Králové, Jihoafrická republika, Zimbabwe, Botswana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká zoo si dnes připomíná Mezinárodní den zeber. Dlouhodobě pomáhá s jejich záchranou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.