Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Policistů je nedostatek. Zvažují spojení některých oddělení, naráží ale na odpor

Policie v Libereckém kraji zvažuje kvůli nedostatku lidí spojení některých obvodních oddělení, což by mohlo nastat už od dubna letošního roku. V kraji pracuje 1250 policistů, tabulkově by jich mohlo být o 180 více, ale volná místa se nedaří obsadit.

Starostové se obávají nižší bezpečnosti

Někteří starostové měst jsou přesto proti spojování oddělení. Obávají se, že to přinese snížení bezpečnosti, sdělili. „Je to jednoznačně krok zpátky," řekl starosta Chrastavy u Liberce a senátor Michael Canov. Obrátil se kvůli tomu v otevřeném dopise i na ministra vnitra Víta Rakušana. Canov míní, že více lidí k policii by mohlo přivést zmírnění podmínek pro nejnižší pracovní pozice. Navrhuje, aby ministerstvo připravilo legislativní změnu, jež by umožnila přijmout k policii bez maturity zaměstnance nejen do nejnižší tarifní třídy, ale i do druhé a třetí s hodnostmi strážmistr a nadstrážmistr.

U služebny v šestitisícové Chrastavě zvažuje policie spojení s oddělením v 13 kilometrů vzdáleném osmitisícovém Hrádku nad Nisou. Zástupci policie sice podle Canova tvrdí, že služebny v obou městech zůstanou dál, starosta se ale obává toho, že to bude jen dočasné. „Nakonec to skončí tak, že tady bude sedm a čtvrt hodiny jeden pracovník ve všední dny a to je všechno," řekl Canov.

Podle policie by k výrazným změnám dojít nemělo

Krajská mluvčí policie Jana Světlá řekla, že v chystané optimalizaci by se toho navenek příliš změnit nemělo. „Jde o to, že když máte oddělení, kde je třeba deset lidí a pak další s 12, tak když ta oddělení na papíře sloučíte, tak můžete na měsíc rovnoměrně naplánovat služby mezi 22 lidí. A to se plánuje mnohem lépe než pro deset. Služebny budou dál, kde jsou, telefonní linky také, policisté budou dál vyjíždět. A když se stane něco složitějšího, tak operační vyšle hlídkovou službu. To se děje standardně," uvedla.

Obvodní oddělení spolupracují při službách už nyní, podle starosty Hejnic na Liberecku Jaroslava Demčáka (SLK) to ale dosud vnímali jen jako dočasnou výpomoc, než se situace zlepší. „Najednou z toho bude, že to bude normální nejen přes noc, ale i přes den, a s tím samozřejmě nikdy souhlasit nebudeme," řekl Demčák. Policie pro své oddělení v třítisícových Hejnicích v podhůří Jizerských hor zvažuje spojení se služebnou ve čtyřtisícovém Novém Městě pod Smrkem vzdáleném asi deset kilometrů. Mezi další zvažované patří propojení oddělení Český Dub - Hodkovice nad Mohelkou na Liberecku nebo v krajském Liberci.

Podle Světlé ale zatím nic definitivně rozhodnuto nebylo, takzvaná modifikace obvodních oddělení je zatím ve fázi příprav a projednávání. "V současné době probíhají jednání s primátory, starosty měst a dotčených obcí a současně probíhá i komunikace s vedoucími obchodních oddělení policie, kterých se uvedená modifikace týká," uvedla. Podle ní modifikací chtějí docílit toho, aby bylo co nejvíce policistů v přímém výkonu služby. „K dnešnímu dni máme v Libereckém kraji 1250 policistů a chybí nám jich 180," dodala.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto PČR

Štítky policie, správa, personální, Liberecký, Liberecký kraj, Michael Canov, Liberec, Chrastava, Vít Rakušan, Hejnice, Starostové pro Liberecký kraj, Hrádek nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policistů je nedostatek. Zvažují spojení některých oddělení, naráží ale na odpor  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.