Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Strážci Krkonošského národního parku se učí krav maga. Sebeobranu využijí při konfliktech s turisty

Případ, při kterém došlo v únoru na Šumavě k napadení strážců Národního parku agresivním skialpinistou, obletěl česká média. Bohužel to není ojedinělý případ, kdy strážci parků musí čelit útokům. Aby se v případě konfliktu dokázali ubránit, absolvují krkonošští strážci cyklus seminářů zaměřených na sebeobranu.

„Brutální útok na stráž přírody v Národním parku Šumava představuje špičku ledovce narůstající agresivity některých přestupců, se kterou se v terénu setkáváme,“ komentoval ředitel Správy KRNAPu Robin Böhnisch.

Ochranu strážců se vedení správy snaží podpořit například vybavením v podobě kamer nebo sebeobranných prostředků. K těm se nyní přidal také výcvik podle systému Krav Maga. „Přestože stráž přírody je při výkonu služby úřední osobou a útok na ni je ohodnocen vyšší trestní sazbou, ne vždy to agresora odradí,“ komentoval Böhnisch.

Během cyklu seminářů by si měli strážci osvojit důležité dovednosti. Například poznat, kdo a s jakými úmysly před nimi stojí, jak se vyhnout útoku nebo jak se případně bránit. Do konfliktu se s návštěvníky parku mohou strážci dostat ve chvíli, kdy turisté porušují pravidla a ochranné pásmo. V tu chvíli mají povinnost zasáhnout. „Bohužel jsou často terčem verbálních útoků ze strany lidí, kteří porušují zákony, nebo návštěvní řád národního parku a jsou na to našimi strážci upozorněni,“ dodal ředitel.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay/Razmich

Štítky Krkonoše, správa, KRNAP, útok, krav maga, Krkonošský národní park, Robin Böhnisch, Šumava, Národní park Šumava

Strážci Krkonošského národního parku se učí krav maga. Sebeobranu využijí při konfliktech s turisty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.