Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberecká SPD sdílela účelově sestříhané video: zpravodaj ČT v něm „potvrzuje“ oficiální verzi Kremlu

Hnutí SPD v Libereckém kraji sdílelo na svém facebookovém profilu video České televize upravené tak, že vyvolává dojem, že zpravodaj ČT v Moskvě říká o válce na Ukrajině totéž, co oficiální ruská propaganda. „Vůbec mě nenapadlo, že je to nějak sestříhané,“ hájí se místopředseda krajské buňky Okamurovců Bronislav Kalvoda. Video prý SPD jen převzala z internetu. Video nakonec z profilu SPD zmizelo.

Tento text byl původně publikován na portále Hlídací pes.

„Tuto reportáž jsme ve vysílání ČT nezaznamenali. Karel Rožánek asi v ní neříká to, co není zcela v souladu s ‚jediným a správným‘ názorem prosazovaným mainstreamem. Tleskáme!“ stojí od včerejška na Facebooku SPD v Libereckém kraji.

Pod textem je zhruba dvouminutové video, kde zpravodaj České televize v Moskvě Karel Rožánek mluví o válce na Ukrajině. Vstup reportéra nepřeruší žádný dotaz moderátora a uprostřed videa je patrný jeden střih. Zpravodaj mimo jiné říká, že „v ruské státní televizi se objevují zpravodajové z Doněcké i Luhanské samozvané republiky a mluví o tom, že nikoli proruští separatisté, ale naopak Ukrajinci zahájili útočné operace“.


Foto: hlídacípes.org

Dále se podle něj v Rusku mluví o tom, že na Ukrajině se „neútočí na města, útočí se na zásadní prvky ozbrojených sil ukrajinské armády, na letiště, že se útočí chytrými zbraněmi a že se rozhodně nejedná o válečný konflikt, ale o speciální operaci“ na „ochranu rusky mluvících a rusky se cítících občanů na Ukrajině“. Zmiňuje také argument Kremlu pro válku, že to, co se před invazí dělo na Ukrajině, byla „genocida prorusky orientovaných lidí“.

Na běžného diváka tohoto videa to tedy působí tak, že tyto informace potvrzuje přímo z terénu reportér veřejnoprávní televize. Skutečnost je ale jiná.

SPD: Našli jsme to na internetu

Ve skutečnosti Karel Rožánek v té chvíli odpovídal na dotazy moderátora, jak popisují ruský vpád na Ukrajinu právě ruská státní média a ruské instituce. To však ve verzi umístěné na Facebooku SPD vůbec nezazní.

Původní záznam rozhovoru mezi Rožánkem a moderátorem Michalem Kubalem je k vidění na webu České televize. Při srovnání obou verzí je zřejmé, že kromě vymazání moderátorských dotazů autor videa při úpravách prohodil jeho dvě části a tu pozdější dal na začátek.

SPD v Libereckém kraji si prý video stáhla z internetu: „My jsme tenhle příspěvek našli na webu konflikty.cz a odtamtud jsme si to stáhli, protože tenhle server nepovažujeme za manipulativní,“ řekl pro HlídacíPes.org místopředseda krajské buňky hnutí Bronislav Kalvoda.

Web konflikty.cz je prakticky prázdný a války na Ukrajině se nijak netýká, zmíněné upravené video je však k nalezení na stránkách aktualnikonflikty.cz. Ta je v podstatě internetovým fórem, kam uživatelé vkládají své komentáře, odkazy a videa, za posledních několik dní i stovky těch týkajících se právě války na Ukrajině.

Odkaz na zmiňované video s popiskem „Zpravodaj ČT v Rusku Karel Rožánek o situaci na Ukrajině – tohle vysíláno asi nebylo…“ vede na účet na sociální síti Telegram s názvem „Info.z.netu.predat.svetu“.

„Normálně regulérní web“

„Já jsem přesvědčený, že si Vladimir Putin myslí, že si může dovolit, to, co si dovolilo NATO v roce 1999 v Jugoslávii a to, co si dovolilo NATO a jeho spojenci v roce 2003 v Iráku,“ říká ve videu reportér, když popisuje argumenty Ruska.

I v tomhle případě Rožánek vysvětloval argumentaci Kremlu, která má ospravedlnit vpád na Ukrajinu. Právě tahle věta ale zaujala SPD natolik, že se rozhodla celé video sdílet v manipulativním kontextu.

„My jsme to dali do roviny, že to, co si dovolili Rusové, si už předtím dovolili spojenci, a že to řekl redaktor ČT,“ říká místopředseda Okamurovců v Libereckém kraji Kalvoda. Informaci na videu prý dál neověřovali, protože zmíněný web, z nějž video převzali, je podle nich „normálně regulérní a nikdy nebyl považovaný za dezinformační médium“.

V pondělí po poledni měl facebookový příspěvek SPD s účelově sestříhaným videem asi 1,3 tisíce sdílení. Poté ale video z profilu zmizelo.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Pešek | Zdroj https://hlidacipes.org/spd-siri-ucelove-sestrihane-video-zpravodaj-ct-v-nem-potvrzuje-oficialni-verzi-kremlu/

Štítky spd, libereck kraj, video, Ukrajina, kreml, hlídací pes, Svoboda a přímá demokracie, Česká televize, ruská invaze na Ukrajinu, Moskevský Kreml, Karel Rožánek, Liberecký kraj, Internet, Moskva, Rusko, Facebook, NATO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká SPD sdílela účelově sestříhané video: zpravodaj ČT v něm „potvrzuje“ oficiální verzi Kremlu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.