Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Student z TUL míří na rodnou Ukrajinu. Přináší nejen materiální pomoc

Zorganizoval sbírku humanitární pomoci a chce sloužit jako paramedik. Student Fakulty zdravotnických studií TUL Ivan Ivliev se v pátek vydává na Ukrajinu do míst zasažených boji.

Dvacetiletý Ivan studuje druhým rokem bakalářský program Zdravotnické záchranářství na Technické univerzitě v Liberci. Na fakultě inicioval sbírku humanitární pomoci pro Ukrajinu. Cílem sbírky bylo pomoci především maminkám a jejich dětem. Do sbírky přispěli jak studenti a zaměstnanci univerzity, tak také ostatní dárci mimo TUL. Během tří dnů se podařilo nashromáždit celkem 5940 položek, z toho 14 291 plínek, 241 krabic Sunaru, 1 439 přesnídávek, 47 karimatek a 52 spacích pytlů. Sbírka obsahuje také třeba svítilny, sladkosti, omalovánky nebo hygienické potřeby. „Děti a maminky, kterým pomáháme, jsou ve válečném konfliktu nejzranitelnější. Jsem rád, že se solidarita s nimi projevila napříč celou univerzitou,“ uvedl rektor univerzity Miroslav Brzezina, který do sbírky též přispěl.

Sbírka se rozrostla i o zdravotnický materiál; vše bylo převezeno do centrálního shromaždiště Českého červeného kříže v Jablonci nad Nisou, zmíněný materiál pak poskytla Krajská nemocnice Liberec a Nemocnice Jablonec nad Nisou. „Český červený kříž veškerou humanitární pomoc veze na slovensko-ukrajinskou hranici, kde si vše převezme Ukrajinský červený kříž. Pomoc bude distribuovat dál. Máme informace, že by část pomoci měla jít do nemocnice v Kyjevě,“ řekl Jakub Reček, předseda Akademického senátu FZS TUL a vedoucí oboru zdravotnické záchranářství.

„Velmi si vážím veškeré poskytnuté pomoci a toho, že lidem v Česku není situace na Ukrajině lhostejná. Zatím to vypadá tak, že jednotky domobrany jsou z pohledu lidského potenciálu obsazeny dostatečně. Jsme Ukrajinci a budeme se bránit do poslední kapky krve, potřebujeme ale materiální pomoc všeho druhu,“ řekl Ivan Ivliev.

Ivan se stane členem domobrany jako paramedik

Certifikát o absolvované praxi, který stvrzuje, že Ivan absolvoval na fakultě 760 hodin, mu umožní sloužit na Ukrajině jako paramedik. Předala mu jej proděkanka FZS Zuzana Paukertová. „Budu s sebou mít osobní tašku se zdravotnickým materiálem, abych mohl na Ukrajině pomáhat lidem. Jsem vděčný za to, že mi s potvrzením univerzita pomohla. Mohu se díky tomu dostat přesně tam, kam potřebuji,“ vysvětlil Ivan.

Rozloučení v klubu Had

Včera večer se konalo rozloučení v klubu Had v areálu harcovských kolejí, kde měl Ivan recitál. Jeho záměrem bylo také přiblížit ostatním ukrajinskou kulturu. Zazněly ukrajinské písně i Ivanovo povídání. Do Kyjeva odjíždí v pátek. Přátelé se mu před odjezdem snažili sehnat neprůstřelnou vestu. „Je to ale velmi těžké, protože armyshopy jsou prázdné nejen v Česku, na Slovensku a v Polsku, ale skoro i v Německu,“ dodal Ivan.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Adam Pluhař, TUL

Štítky student, TUL, sbírka, pomoc Ukrajině, Ukrajina, Technická univerzita v Liberci, humanitární pomoc, univerzita, Fakulta zdravotnických studií Technické univerzity v Liberci, materiál, Česko, Miroslav Brzezina, Kyjev, Český červený kříž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Student z TUL míří na rodnou Ukrajinu. Přináší nejen materiální pomoc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.