Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Incident na jablonecké základce. Učitel zpohlavkoval dva žáky

Na základce v jablonecké Mozartově ulici došlo koncem února k incidentu mezi žáky a učitelem. Ten dvěma z nich dal pohlavek. Situace ve škole pak byla velmi napjatá, protože ředitel chtěl učiteli okamžitě ukončit pracovní poměr. Řešit ji tak musel i zřizovatel školy, tedy jablonecká radnice.

Co se vlastně ve škole stalo? Situaci popsal sám učitel. „Při přesunu početné skupiny žáků jsem zaslechl v šatně mezi skříňkami hluk. Viděl jsem, jak jeden ze žáků kopl do své spolužačky. Vzhledem k tomu, že nereagoval na slovní výzvu, chytil jsem ho za triko, vytáhl z hloučku dětí a dal mu pohlavek. Když jsem žáka pustil, zamotal se mezi dětmi a upadl. Následně se druhý žák celé věci posmíval a dostal také pohlavek,“ popsal.

Učitel přitom ve školství pracuje od roku 1985, přímo v jablonecké škole Mozartova pak učí od roku 1999. Podle radnice nikdy před tím podobný přestupek neměl.

Velmi toho lituji, řekl učitel

Sám celé situace velmi lituje. „Jsem si vědom, že takového řešení situace jsem se dopustit neměl a velmi toho lituji. Rodičům obou žáků jsem se omluvil. Situaci jsem řešil s úmyslem předejít další agresi. V jedné ze šestých tříd, kde jsem i třídním učitelem, se podobné přestupky žáků řešily i v minulosti,“ dodal.

Jenže ředitel se učiteli rozhodl okamžitě ukončit pracovní poměr. To ale ve škole vyvolalo ostrou reakci i mezi ostatními pedagogy, rodiči a žáky. Ředitel s učitelem tak museli celou situaci přijít řešit na radnici. „Uvědomuji si, že mé rychlé jednání způsobilo nepřiměřené emoce a ve finále šlo o špatné řešení. Své rychlé rozhodnutí jsem přehodnotil a našli jsme takové řešení, které umožňuje celou situaci řádně vyhodnotit a vyřešit,“ řekl ředitel školy Karel Opočenský.

Do vyřešení nebude učit

Učitel tak ve škole nakonec zůstane, do vyřešení celého incidentu ale nebude učit. „Jsem rád za toto přehodnocení, ve kterém vzal ředitel v úvahu i lidskou stránku celé věci,“ ocenil sám učitel.

Podle ředitele je ale nadále nepřijatelné, aby učitel fyzicky napadl žáka. „Rodičům chci garantovat bezpečnou školu, ve které se nemusejí bát o zdraví a bezpečnost svých dětí,“ dodal ředitel.

Spokojená s uklidněním situace tak může být i zřizovatel školy, tedy radnice. „Těší mě, že došlo k přehodnocení rozhodnutí panem ředitelem a následně i k dohodě s panem učitelem, která je pro oba akceptovatelná,“ uzavřel náměstek primátora David Mánek.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jablonec

Štítky incident, jablonec, základní škola, mozartova, radnice, Karel Opočenský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bohumil Miřejovský

No, já bych hlavně někde za rohem počkal a zmastil fotra toho spratka

Čtvrtek, 31. března 2022, 00:27Odpovědět

Jiří Mečíř

Když by byla sbírka na toho učitele, tak mu něco i pošlu jako kompenzaci za to že učí ve špatné době.

Pondělí, 28. března 2022, 10:55Odpovědět

Oldřich Vodička

Kdybych ve škole dostal nafackováno, neexistovalo, že bych si doma stěžoval

Čtvrtek, 10. března 2022, 10:35Odpovědět

Jitka Vachelová

Kam až ,, demokracie" dospěje, když budeme ustupovat agresivním jedincům ??? Chce se mi zvracet. Kdo se omluvil rodičům dívky, která dostala kopanec ??? Kde to žijeme ??? Neskutečně potupný přístup ředitele vůči učiteli. Smutný, neskutečně smutný obraz dnešní společnosti.

Čtvrtek, 10. března 2022, 07:43Odpovědět

Klára Zádová

Pedagog by neměl pohlavkovat děti, ale někdy. Viz tento případ. Kluk fyzicky napadal dívku, kopal do ní. Nereagoval na slova pedagoga, byl agresivní. V tomto případě byl pohlavek adekvátní. Proč si stěžovali rodiče toho kluka? Místo, aby se chytili za nos, jak vychovávají svého syna? Tak, že kope do ostatních? Jak se pak mají cítit děti bezpečně, když je mezi nimi takto agresivní dítě? Proč má problém daný pedagog? Podle všeho nemlátí děti, neubližuje jim, jen se zastal dívky. Agresivnímu dítěti by jeho agresivní chování k ostatním rozhodně nemělo procházet.

Pondělí, 7. března 2022, 12:57Odpovědět

Jindra Roth

Ač rodiče oné dívky neznám, chtěl bych panu učiteli i jejich jménem poděkovat za správný a hlavně rychlý zákrok. Pana připodělaného ředitele si až tolik vážit nemohu. Sám jsem měl také vedoucího, který se neuměl svých podřízených zastat. Karma je zdarma. Co bude pan ředitel dělat až dostane na chodbě flákanec od deváťáka? Jistě se mu omluví a poprosí ho o odpuštění a nastaví mu druhou tvář.

Pondělí, 7. března 2022, 11:14Odpovědět

Jindřiška Poláková

Jak už tady někdo psal, Igora Hnízda. Rákoska a pěkně poděkovat

Pondělí, 7. března 2022, 09:33Odpovědět

Vlasta Pribiliková

Pan ředitel chce garantovat bezpečnou školu rodičům těch kteří se vybíjejí na těch slabých? A co potom mají za garanci rodiče té žačky?? Výchovný pohlavek v pravou chvíli nikomu nikdy neublížil,, učitel byl v právu v dané situaci

Neděle, 6. března 2022, 14:30Odpovědět

František Michalica

Panu učiteli bych vyčítal jednu chybu. Jeho lítost nad tím, co udělal. Spratek fyzicky napadne holku a ještě si stěžuje na pohlavek?

Neděle, 6. března 2022, 13:43Odpovědět

Hana Repková

Takže pokud příště "chudáček" žáček někoho úspěšně ukope, nebo zmrzačí, tak se mu udělá ty, ty, ty a vyřízeno? Dnes se spousta dětí chová hůř než zvěř a učitel nemůže nic Dřív byl učitel autorita. Dnes si musí nechat vše líbit, aby náhodou nezvýšil hlas a žáček neutrpěl trauma. A rodičové místo aby vychovávali si jdou ještě schladit žáhu na učiteli

Neděle, 6. března 2022, 00:29Odpovědět

Novák Vladislav

Kdybych ve škole dostal nafackováno, neexistovalo, že bych si doma stěžoval. A že jsem těch facek pro svoji drzost schytal!

Sobota, 5. března 2022, 20:19Odpovědět

Věra Halátová

Já jsem kdysi od učitelky dostala "počuni". A neměla jsem ani odvahu o tom doba mluvit, protože bych dostala ještě jednou. Učitel byl autorita. A jeden pohlavek nějakému lotříkovi, to nebyl hrdelní trest. Já bych nemohla být učitelkou, já bych ty "dětičky" asi pozabíjela.

Sobota, 5. března 2022, 14:16Odpovědět

Ajka Vacková

Celý život jsem byla pedagogem. Stalo se mi, že prvňáček mně pravil: Vy že jste učitelka, vy jste kráva, vy na učitelku nemáte....když jsme se v 5. ročníku loučili, brečel, že mě měl moc rád. Svoji práci jsem milovala, ale mnohokrát mě ruka svrběla. Už jsem několik let v důchodu a ráda vzpomínám. Ti kritici by to měli alespoň týden zkusit:))))

Sobota, 5. března 2022, 14:15Odpovědět

Vlado Fejfi

Pohlavek, ano, je to řešení, ač dnešní doba je taková, že je to hned fyzické napadení, jak je tu již psáno, dříve jsme byli rádi, že to byl pohlavek a ne aby to věděli rodiče, je to také hlavně i na rodičích, jakým směrem vedou výchovu a doba tomu přispívá hrami na PC. Pak je to každému jedno, co se kde děje a druzí si to pak natáčí a dávají jako něco světoborného na PC. A řešit to takto složitě je jednoduché, hned někoho vyhodit z práce. To je dnešní morálka této doby!! Výchova je v první řadě na rodičích, škola má učit. A učitele se nikdo nezastane, ač v tomto případě udělali jakýsi kompromis!! Řešení na místě je adekvátní a ne to ještě rozmazávat!!

Sobota, 5. března 2022, 12:43Odpovědět

Klára Zádová

A ono je normální, když kluk kope do dívky?

Sobota, 5. března 2022, 12:43Odpovědět

Miloš Janko

Igora Hnízdo na ně.Lepší pár facek nebo rákoskou než poznámku.Záleží na případu.

Sobota, 5. března 2022, 11:13Odpovědět

Reni Renata

Ano mělo se to řešit hlavně s žákem, který kopl do spolužačky ale bez fyzického napadení. Zlo vymýtit zlem nelze. Žákovi by měli doma vysvětlit a naučit správnému chování k bližním. Je lepší a moudřejší se měnit zde než potom v peklech. Tam to bude mnohem těžší býti lepším a ryzím člověkem ( duchovním) a toto platí pro všechny lidské tvory

Sobota, 5. března 2022, 09:47Odpovědět

Martin Vašek

Jsem ze staré školy a tam platilo,škoda facky,která padne vedle.Kopnout do holky v té době,tak chodím s modrou tlamou celý měsíc.

Sobota, 5. března 2022, 09:11Odpovědět

Viktória Bakaľarová

O tomhle se dneska píše článek? Frajírek kopne do své spolužačky, zahraje ještě divadlo a učitel je potrestán a nesmí učit? Zasloužil by si víc než pohlavek, za šikanu bych vyloučila jeho. To je fakt doba tohle... Zachvilku bude beztak učit děti internet, chudáci učitelé!

Sobota, 5. března 2022, 08:11Odpovědět

Blanka Košeljová

Je hezké, že ředitel dbá na bezpečnost dětí. Předpokládám tedy, že ten žák, který si pohlavek zasloužil, se omluvil té dívce, kterou kopl a že podobné nepatřičné chování vůči dívkám se na této škole běžně nevidí. Možná škoda, že dnes učitel už jen učí a nemůže také vychovávat (nevychované) děti. Učitel si problémy se žáky vyřešil na místě a nikdo doma nežaloval, dostal by ještě navíc od rodičů. Ne vše, co přináší nová doba, je lepší.

Pátek, 4. března 2022, 21:14Odpovědět

Incident na jablonecké základce. Učitel zpohlavkoval dva žáky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.