Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Přejmenování Moskevské na Kyjevskou? Vznikla petice, město o tom neuvažuje

Válka na Ukrajině přináší mnoho situací, o kterých ještě nedávno nikdo ani neuvažoval. Jednou z nich je možné přejmenování Moskevské ulice v Liberci na Kyjevskou. Vznikla dokonce i petice, kterou chtějí její iniciátoři předat vedení města. Dosud její elektronickou verzi ale podepsalo jen sedmdesát lidí, radnice se navíc na trvalé přejmenování úplně netváří.

Moskevská ulice

Moskevská je zřejmě nejstarší ulicí v Liberci, procházela tu historická stezka z Prahy do Žitavy. V přibližně dnešní podobě známe ulici od roku 1886. Ulice se jmenovala Česká, jméno Moskevská dostala až po konci druhé světové války v roce 1945.

„My, níže podepsaní občané, prostřednictvím této petice žádáme zastupitelstvo města Liberce a jeho primátora Jaroslava Zámečníka, aby přejmenovali ulici Moskevskou na Kyjevskou ulici, a to z důvodu bezprecedentní válečné, barbarské agrese Ruské Federace vůči svobodné Ukrajině a tím i demokraticky smýšlejícím zemím Evropy,“ zní v anotaci petice.

Petice ale zatím velkou podporu nezískala, v neděli kolem poledne měla sedmdesát podpisů. Také na sociálních sítích lidé přejmenování ulice spíše odmítali. „Mám manžela, který pochází z Ukrajiny ale i nad tímhle oba kroutíme hlavou co je to za blbost. To už je opravdu přehnané,“ uvedla například Petra Gažiová.

Pytloun reaguje na kritiku kvůli neubytovávání Rusů. Budeme to řešit případ od případu, říká

Síť hotelů Pytloun přišla ve čtvrtek s iniciativou, že nebude ubytovávat ruské a běloruské hosty kvůli napadení Ukrajiny. Strhla se velká vlna reakcí, z velké části negativních. Pytlounovi bylo vyčítáno, že jde o kolektivní vinu. Majitel hotelů...

Na případné přejmenování ulice se netváří ani vedení města. Přineslo by totiž řadu komplikací, i když samotné přejmenování podle náměstka primátora Ivana Langra (Starostové pro LK) složité není. „Přejmenovat ulici či náměstí není procesně nijak náročné, stačí na to usnesení zastupitelstva města. Do velké potíže tím ale dostaneme všechny ty, kteří mají v ulici bydliště, v případě firem sídlo. Protože je v takovém čeká změna veškerých průkazů, smluvních vztahů nebo firemních merkantilií. To je náročné časově i finančně,“ vysvětlil.

Jste pro přejmenování Moskevské ulice na Kyjevskou?

Celkem hlasovalo627 čtenářů

Další problém podle něj je, že by se ulice měla přejmenovávat na základě aktuální události. „Budeme přejmenovávat i další ulice spjaté s ruským prostorem, jako jsou Irkutská, Sverdlovská, Bajkalská, Chabarovská, Voroněžská, Volgogradská, Ruská, Uralská, Rumjancevova, Gagarinova, Puškinova, Gorkého a další? Nejsem toho příznivcem,“ dodal náměstek.

S dočasnými akcemi ale problém nemá. „Co si umím představit, je nějaké dočasné symbolické a neoficiální nahrazení názvu čehokoli v duchu nějaké pěkné pankáčské/guerillové akce. Kdo ví, třeba se toho někdo chytí,“ uzavřel.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Liberec

Štítky moskevská, kyjevská, petice, přejmenování, ulice, Liberec, radnice, ruská invaze na Ukrajinu, druhá světová válka, Ukrajina, Jaroslav Zámečník, Praha, Rusko, Žitava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přejmenování Moskevské na Kyjevskou? Vznikla petice, město o tom neuvažuje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.