Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zájem o pasy a občanky je v Liberci dvojnásobný. Žadatelé stráví na magistrátu víc než hodinu

V Liberci více než dvojnásobně stoupl zájem o vydání cestovního pasu či občanského průkazu, podstatný vliv na to má válka na Ukrajině. Znatelně se prodloužila i čekací doba na podání žádosti, mnohdy lidé na magistrátu stráví víc než hodinu.

„Momentálně plně vytížená pracoviště odbaví několikanásobně větší množství žádostí, než je obvyklé. Přesná čísla nemám k dispozici, ale jedná se o nárůst o více než 100 procent," uvedla mluvčí radnice Jana Kodymová. Standardně podle ní v delší úřední dny, což je pondělí a středa, úředníci přijímali kolem 200 žádostí za den. „V současné chvíli se jedná o 500 žádostí denně, a to i v ostatní úřední dny," řekla mluvčí.

„Mnoho žadatelů uvádí, že důvod jejich žádosti je příprava evakuačního zavazadla," uvedla Kodymová. Na vyšší počet žadatelů má ale vliv i cestování. „S blížící se cestovní sezonou je vždy zvýšen zájem o cestovní doklady. V posledních dvou letech z důvodu pandemie byl celkově nižší zájem o cestovní doklady, neboť občané nemohli tolik cestovat," dodala mluvčí radnice.

Na libereckém magistrátu přednostně odbavují děti a žadatele objednané přes rezervační systém. „Vzhledem k množství žadatelů a aktuální délce čekací doby je nutné počítat s odbavením mnohdy i víc než za hodinu," uvedla Kodymová. Podle statistik z předchozích let průměrná čekací doba při vyřizování těchto dokladů bývala v březnu 12 minut.

Rezervace termínu podání žádosti pro vydání občanského průkazu či cestovního pasu je nyní nemožná. V rezervačním systému magistrátu jsou obsazené všechny dostupné termíny, tedy na následujících 30 dnů. Radnice doporučuje lidem, kteří žádají o vydání dokladu kvůli cestování v letních měsících nebo jeho platnost končí až v létě či později, aby návštěvu úřadu odložili na následující měsíce. „Doklady jsou vyřizovány běžně ve lhůtě maximálně do 30 dnů," dodala mluvčí radnice.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Mocňák

Štítky Liberec, Ukrajina, pasy, občanské průkazy, magistrát, ruská invaze na Ukrajinu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klára Zádová

No chápu paniku, na druhou stranu... Postačí snad občanka, ne? I když snad Putin konečně opustí brzy Ukrajinu a vrátí se do Ruska a nastane konečně klid.

Čtvrtek, 10. března 2022, 07:05Odpovědět

Zájem o pasy a občanky je v Liberci dvojnásobný. Žadatelé stráví na magistrátu víc než hodinu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.