Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberecká univerzita ubytuje na kolejích ve Vesci ukrajinské uprchlíky. Pořádá sbírku na dovybavení pokojů

Technická univerzita v Liberci připravuje bývalé vysokoškolské koleje ve Vesci k ubytování uprchlíků z Ukrajiny. K dispozici bude až 60 lůžek, první váleční uprchlíci by měli dorazit ve středu. Základní vybavení místností zajistí škola, další materiální pomoc může poskytnout veřejnost v rámci vypsané sbírky.

Léta prázdné prostory veseckých kolejí mají teď nové využití. Univerzita připravila už 40 lůžek v pátém podlaží budovy a chystá podlaží čtvrté. Místnosti jsou vybaveny zatím pouze základním nábytkem, aby mohly být co nejrychleji k dispozici. Škola žádá veřejnost o pomoc s dovybavením pokojů. Dárci mohou nosit např. nádobí, drobné spotřebiče nebo hračky.

„Zatím chybí vše, co pomůže dovybavit společné kuchyně a jednotlivé pokoje. Byli bychom proto případným dárcům vděční za vše, co bývalé koleje zabydlí. Ať jsou to třeba drobné spotřebiče jako rádia, rychlovarné konvice nebo toustovače. Zapotřebí je ale i nádobí – hrnce, naběračky, vařečky nebo příbory. Ubytovaní budou mít k dispozici dvě pračky. Ale třeba sušáky na prádlo zatím v budově nejsou, stejně tak chybí žehličky nebo žehlicí prkna," řekla prorektorka Kateřina Maršíková.

Každá pomoc se hodí

V areálu se připravuje i dětská herna, může sloužit také jako společenská místnost nebo jídelna. Chybí v ní ale zatím třeba televize. „Předpokládáme, že dorazí i děti, které by jistě uvítaly cokoliv, co by je dokázalo zabavit. Například hračky, hrací koberečky nebo potřeby na kreslení," řekla Maršíková. Vhod by podle ní přišly i smetáky, lopatky nebo kbelíky. Všechny věci by měly být funkční a připravené k okamžitému použití.

Ve čtvrtém podlaží také zatím chybí skříně. „Pokud by chtěl někdo v rámci sbírky nabídnout i sektorový nábytek, budeme rádi," doplnil Milan Varvařovský z technického úseku univerzity.

Další místa se uvolní v Harcově

Škola sčítá i volné kapacity na harcovských kolejích, kde bydlí většina studentů. Vedení školy nedávno zjišťovalo, kolik studentů je ochotno uvolnit pokoj nebo přibrat na přistýlku spolubydlícího. Včetně přistýlek je tam k dispozici 300 až 400 lůžek. „Na výzvu se ozvalo pár studentů a celé buňky se nám uvolnit nepodaří. Volné kapacity máme ale na přistýlkách. Volných postelí a přistýlek je nyní v Harcově mezi třemi a čtyřmi sty,“ řekl kvestor TUL Vladimír Stach.

„Volné kapacity na harcovských kolejích nabídneme přednostně studentům prchajícím z Ukrajiny, kteří u nás nastoupí ke studiu. V další univerzitní budově v libereckém Vesci, která dříve sloužila také k ubytování studentů, máme dvě volná patra a můžeme je bez větších úprav nabídnout rodinám našich ukrajinských zaměstnanců nebo i dalším uprchlíkům," dodal rektor Miroslav Brzezina.

Dary je možné nosit do pátku

Sbírka je zatím vypsána do pátečního poledne. Dary je možné nosit do přízemí budovy rektorátu od 09:00, ve středu a ve čtvrtek do 17:00, v pátek do 12:00, řekl mluvčí univerzity Radek Pirkl. „Žádáme jen, aby byly věci funkční a připravené k okamžitému použití," řekl prorektor TUL Miroslav Žižka.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Radek Pirkl, TUL

Štítky Technická univerzita, Liberec, uprchlíci, sbírka, koleje, Vesec, Harcov, uprchlík, univerzita, Technická univerzita v Liberci, Ukrajina, Miroslav Žižka, Miroslav Brzezina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká univerzita ubytuje na kolejích ve Vesci ukrajinské uprchlíky. Pořádá sbírku na dovybavení pokojů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.