Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberec dá osm milionů na pomoc Ukrajině a uprchlíkům. Schválilo to zastupitelstvo

Mimořádné zastupitelstvo v Liberci ve čtvrtek schválilo mimořádnou finanční pomoc pro Ukrajinu. Celkem jde o osm milionů korun. Z toho 5 milionů půjde na okamžitou pomoc na obranu Ukrajiny, tedy na účet Velvyslanectví Ukrajiny v ČR a 3 miliony korun na humanitární výdaje na území města Liberec. Z toho ještě 300 tisíc korun poputuje Řeckokatolické farnosti v Liberci, která je ukrajinskou komunitní církví.

Peníze pro uprchlíky, kteří našli útočiště v Liberci, jsou určené především na pokrytí nákladů spojených s jejich ubytováním u soukromých ubytovatelů, stravováním či zajištěním školních potřeb.

„Tím však naše pomoc nekončí, tyto částky chápeme jako vstupní angažmá města, o další formě pomoci budeme i dále jednat podle toho, jak se budou konflikt a humanitární katastrofa vyvíjet,“ řekl náměstek primátora pro kulturu, školství, sociální věci a cestovní ruch Ivan Langr (Starostové pro LK).

Kolik ukrajinských uprchlíků v Liberci je, podle Langra na radnici nevědí, i když je pro ně ve městě krajské registrační místo. „Nevíme, zda jsme pro ně tranzitní nebo cílová stanice," dodal.

Schválení peněz pro uprchlíky prošlo jednomyslně celým zastupitelstvem. Neprošel už ale návrh na vytvoření památníku. „Památníky se mají dělat trochu s rozmyslem a ideálně soutěží, ne přímým oslovením Davida Černého, jestli by neudělal památník z rakety podobně jako udělal růžový tank. Máme na víc než na instalaci něčeho, co by klidně mohlo vyznít jako fraška,“ nabídl svůj pohled opoziční zastupitel Jaromír Baxa (LOL).

Neprošel ani návrh na vzdání se odměn zastupitelů ve prospěch Ukrajiny. „Celkem rád bych si o téhle nevysoké hodnotě rozhodoval sám, stejně během roku vždycky nejméně polovina skončí na darech různým organizacím. Letos to právě díky Ukrajině a akci Milostivé léto bude nejspíš víc. Vím, že podobně přispívají i další zastupitelé, ať už penězmi nebo dobrovolnickou prací,“ myslí si Baxa.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky Liberec, zastupitelstvo, Ukrajina, rusko, peníze, uprchlík, Česko, Ivan Langr, Jaromír Baxa, Starostové a nezávislí, David Černý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec dá osm milionů na pomoc Ukrajině a uprchlíkům. Schválilo to zastupitelstvo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.