Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Sázej, sklízej, sdílej. V České Lípě je nová semínkovna

Vlastivědné muzeum v České Lípě prošlo dvouletou rekonstrukcí, nyní do něj mohou opět zavítat návštěvníci. Otevírá se i Ekoporadna Orsej, která přináší na Českolipsko novinku, tzv. semínkovnu.

Semínkovna je místo, kde lidé mohou sdílet semena z rostlin, které sami vypěstovali. „Každý si může pro vlastní potřebu bezplatně odnést semínka, která do semínkovny věnoval jiný pěstitel a zase je „vrátit“ v podobě vlastních darovaných semínek. Podstatou je, aby semena byla v „bio“ kvalitě, nebyla namořena a nepocházela z chemicky ošetřovaných rostlin,“ uvedla Kateřina Ledvinová z Ekoporadny Orsej.

Semínkovnu Orsej je možné navštívit v prostorách poradny každé pondělí a středu v rámci hodin pro veřejnost. Přístupná je zájemcům už od začátku března letošního roku.

V pondělí 14. března proběhne v galerii Chodba slavnostní otevření a křest. Součástí bude i přednáška Kláry Hrdé, zakladatelky Iniciativy Semínkovna v ČR. Ve své přednášce vysvětlí podstatu a přínos semínkoven, kterých je díky její činnosti v ČR už více než 200. Dále pohovoří o tradici semenaření a semínkoven v USA a ve Francii a zodpoví případné dotazy.

Do činností Ekoporadny Orsej patří nejen vzdělávání a spolupráce se školami, ale i poradenství pro veřejnost týkající se ekologie, životního prostředí a ochrany přírody a také zapojování se do akcí a osvětových aktivit na celorepublikové úrovni.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Česká Lípa, semínka, rostliny, muzeum, galerie, semínkovna, okres Česká Lípa, Česko, USA, Francie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sázej, sklízej, sdílej. V České Lípě je nová semínkovna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.