Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Sbírka liberecké univerzity se vydařila, vesecké koleje pro uprchlíky jsou dovybavené

Třídenní sbírka, kterou vyhlásila Technická univerzita v Liberci na dovybavení bývalých kolejí ve Vesci pro uprchlíky, vzbudila velký zájem. Maminky s dětmi, které byly na pokojích ubytované, tak mohou využít nádobí, různé spotřebiče i hračky.

„Jsme moc rádi, že měla sbírka takový ohlas. Řešili jsme v první fázi hlavně to, aby měli lidé kde spát. Teď mají díky dárcům i hezčí prostředí a mohou používat věci denní potřeby a spotřebiče, které jim usnadní a alespoň trochu zpříjemní jejich těžkou situaci. Veliké poděkování patří nejen zaměstnancům univerzity, ale všem, kdo se do sbírky zapojili,“ řekla Kateřina Maršíková, prorektorka Technické univerzity v Liberci.

Univerzitní koleje ve Vesci byly řadu let nevyužívané, nyní mohou sloužit jako ubytování pro válečné uprchlíky z Ukrajiny. Celé páté patro již bylo zprovozněno a připravuje se i čtvrté.

Dárci přinesli mnoho hraček

Do sbírky přispěli jak studenti a zaměstnanci TUL, tak také dárci z řad veřejnosti. „Snažíme se pomáhat všude, kde to jen jde. Přinesla jsem hračky, pasty na zuby nebo nádobí,“ řekla Stanislava Exnerová z Katedry filosofie Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické TUL. O sbírce se z T-UNI dozvěděla i Lada Vondrušková ze stejné fakulty. Ve velkém batohu přinesla přímo k nákladnímu autu hrnce, nádobí a hračky. „Situace těch lidí, kteří teď nemají domov a musejí utíkat před válkou, mi není lhostejná,“ uvedla.

Ubytování zde našla třeba paní Olha s dcerou Sofií. „Po té stresující cestě jsem se už trošku uklidnila. Moc za vše děkuji, všechno důležité, jako postel a teď už i základní věci mám. Jsem vděčná za přátelské projevy a vstřícný přístup, kterých se nám od lidí tady v České republice dostává. Teď se budu snažit najít zaměstnání,“ ocenila přístup dárců. Obě přijely z ukrajinského města Čerkasy, jež leží asi 200 kilometrů od Kyjeva.

Na veseckých kolejích jsou ubytovány ženy s dětmi. Ve čtvrtek budovu obývalo 49 uprchlíků, z toho 5 dětí předškolního věku, 21 mladších šestnácti let a 23 dospělých. Nejmladšímu dítěti byly dva roky, nejstarší ženě 56 let.

Dodávky jely sedmkrát

Dárci přinesli kromě základních hygienických potřeb, nádobí a bytového příslušenství také elektrospotřebiče, jako třeba mikrovlnné trouby. „Jsme za ně moc rádi. Menza bude třikrát denně dovážet hotové pokrmy zatavené v plastových obalech. Uprchlíci si vše budou moci ohřívat,“ řekl správce veseckých kolejí Jaroslav Kučera.

Televize a rádio budou sloužit uprchlíkům ve společenské místnosti. K dispozici mají také wi-fi připojení, mohou tak být ve spojení se svými blízkými nebo sledovat zprávy.

„Odvezlo se sedm dodávkových aut plných věcí. Hraček, bytového příslušenství, elektrospotřebičů, nádobí nebo i nábytku, hygienických potřeb a jiných věcí,“ vyjmenoval Milan Varvařovský, vedoucí Technického úseku TUL.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Adam Pluhař, TUL

Štítky Technická univerzita, Liberec, uprchlíci, sbírka, koleje, Vesec, uprchlík, nádobí, hračka, Technická univerzita v Liberci, Ukrajina, Česko, Kyjev

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sbírka liberecké univerzity se vydařila, vesecké koleje pro uprchlíky jsou dovybavené  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.