Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberecká univerzita uvolní pro uprchlíky blok harcovských kolejí. Studenti o ubytování nepřijdou

Na základě rozhodnutí krajského krizového štábu se uvolní část bloku vysokoškolských kolejí v Harcově pro ubytování ukrajinských uprchlíků. Blok F by měl být uvolněn do pátku. Studenti o ubytování nepřijdou, musí se jen přestěhovat na jiné bloky.

„Jsme v krizové situaci a je potřeba hledat všechny potřebné rezervy. Vím, že to přináší našim studentům komplikace, avšak lidem prchajícím před válkou je potřeba pomoci,“ řekl rektor TUL Miroslav Brzezina.

V České republice platí od 4. března nouzový stav, v sovislosti s tím byl rektor univerzity požádán Martinem Půtou, hejtmanem Libereckého kraje a předsedou Krajského krizového štábu Libereckého kraje o uvolnění a přípravu jednoho bloku kolejí v libereckém Harcově.

„Netušil jsem, a netušili jsme nikdo, že bezprostředně po několika vlnách pandemie budu muset znovu žádat naše studenty o shovívavost, trpělivost a solidaritu v souvislosti s další závažnou krizí,“ dodal rektor.

Studenti se musí přesunout

Ubytovací služba dala studentům, kteří potřebují ubytování, pokyny ohledně přestěhování na jiné bloky kolejí. Další informace se k nim dostanou prostřednictví mailu, webu a sociálních sítí školy. Vedení univerzity žádá ty studenty, kteří mají možnost do školy dojíždět a vzdát se tak ubytování na kolejích, aby tak učinili.

„Nikoho nevystěhováváme. Studenti o ubytování na kolejích nepřijdou, jen se musí přestěhovat na jiný blok,“ informoval mluvčí TUL Radek Pirkl.

Sbírka liberecké univerzity se vydařila, vesecké koleje pro uprchlíky jsou dovybavené

Třídenní sbírka, kterou vyhlásila Technická univerzita v Liberci na dovybavení bývalých kolejí ve Vesci pro uprchlíky, vzbudila velký zájem. Maminky s dětmi, které byly na pokojích ubytované, tak mohou využít nádobí, různé spotřebiče i hračky.

Uprchlíci by se mohli ubytovávat od pondělí

Univerzita chce blok F uvolnit do pátku 18. března, aby od pondělí bylo možné na přání krajského krizového štábu ubytovat uprchlíky.

„Chtěl jsem této situaci předejít tím, že nabídneme pro ubytování uprchlíků nevyužívané kolejní ubytování v naší budově ve Vesci, kam jsme schopni přijmout až 100 uprchlíků. Po týdnu se ukazuje, že to nestačí a kraj hledá další místa,“ řekl rektor.

Univerzita poskytne několik stovek míst

Na kolejích ve Vesci bylo od minulého týdne ubytováno již 50 maminek a dětí, dalších 50 míst tam bude k dispozici. Uvolněná část harcovského bloku F nabídne až 284 míst včetně přistýlek.

„Nejsme zdaleka jedinou univerzitou, která koleje pro uprchlíky v těchto dnech uvolňuje,“ dodal Pirkl. Uprchlíky na svých kolejích ubytovávají v těchto dnech také univerzity v Praze, Brně, Ústí nad Labem i jiných univerzitních městech.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Technická univerzita v Liberci

Štítky Liberec, Technická univerzita v Liberci, koleje, ubytování, uprchlíci, uprchlík, univerzita, krizový štáb, Tula, Miroslav Brzezina, Martin Půta, Liberecký kraj, Česko, Praha, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká univerzita uvolní pro uprchlíky blok harcovských kolejí. Studenti o ubytování nepřijdou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.