Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Vítězná letos projde proměnou. Obnoví se alej, přibudou cyklopruhy

Už letos má proběhnout rekonstrukce Vítězné ulice od křižovatky s Masarykovou třídou až ke Štefánikově náměstí. V rámci revitalizace se bude nejprve kácet, torzo současné aleje má být obnoveno, vzniknou zde i cyklopruhy a také parkování pro padesátku aut.

Kvůli rekonstrukci bude muset být pokáceno třináct stromů, chystá se tu ale vysázet 75 nových. Bude zde také 53 parkovacích míst. „Počítáme s vytvořením jízdních pruhů o šířce 3,25 metru a zároveň cyklopruhů v obou směrech. Rekonstrukcí projde veřejné osvětlení a chodníky, které jsou navrženy z trvanlivé kamenné mozaiky a kamenných obrubníků,“ vypočítal primátor města Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK).

Cyklopruhy i zeleň pro Vítěznou a Sokolskou. Město plánuje rekonstrukci vnitřního okruhu

Už během příštího roku by měly v Liberci probíhat opravy důležitých dopravních tepen takzvaného vnitřního okruhu. Město plánuje ve Vítězné a Sokolské ulici vybudovat cyklopruhy i pruhy zeleně, ulice dostanou i nový asfalt a chodníky. Zahájit by...

Vítěznou ulici urbanista Camillo Sitte navrhl jako široký městský bulvár se čtveřicí stromořadí, ukončený veřejnými budovami – školou na Husově a objektem kasáren. Z dvojřadé aleje lip a javorů dnes zůstalo pouhé torzo, navíc ve velmi špatném zdravotním stavu. Proto bude letos v rámci revitalizace Vítězné ulice část stromů odstraněna.

„Přestože každý žijící strom je ve městě velmi vzácný, v určitém momentě musí přijít okamžik úplné obnovy celé aleje. V letošním roce by mělo dojít po získání stavebního povolení k rekonstrukci úseku Vítězné od křižovatky Masarykova až po Štefánikovo náměstí, tedy dílčí části významné městské ulice s pobytovou funkcí,“ řekl vedoucí Kanceláře architektury města Liberce (KAM) Jiří Janďourek.

Původní podoba Vítězné navržená urbanistou Camillo Sittem.

Rekonstrukce vyčleňuje nově cyklopruhy, řeší podélné parkování, nově obnovuje i aleje stromů a řeší zasakování dešťových vod na místě. „Celkově posouvá ulici do podoby odpovídající jejímu významu,“ dodal architekt.

Křížení Vítězné ulice a Masarykovy třídy podle KAM představuje v Liberci architektonicko-urbanisticky nejhodnotnější místo. Tento „zlatý kříž“, kam byly podle vídeňského urbanisty Camilla Sitteho v letech 1890–1902 situovány budovy lázní, obchodní komory a severočeského muzea, autoři navrhli velkoryse jako křížení hlavní městské osy od nádraží do Lidových sadů a Vítězné.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kancelář architektury města

Štítky vítězná, Liberec, kam, radnice, rekonstrukce, vizualizace, alej, parkování, strom, Camillo Sitte, Jaroslav Zámečník, Starostové a nezávislí, revitalizace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vítězná letos projde proměnou. Obnoví se alej, přibudou cyklopruhy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.