Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Miniaturní strom v misce. V liberecké botanické zahradě vykvetly bonsaje

Pěstování zminiaturizovaných stromů v miskách zvaných bonsai má staletou tradici. Z východní Asie se tento zvyk postupně rozšířil do celého světa, rozkvetlé bonsaje můžete vidět i v liberecké botanické zahradě.

„Pěstování bonsají je velké umění, které vyžaduje roky trpělivé a přesné práce. Věk těch nejstarších přesahuje dalece délku lidského života. I liberecká botanická zahrada má svou sbírku bonsají, ze které pravidelně vystavuje nejzajímavější exponáty,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Slovo bonsai v doslovném překladu znamená strom v misce, kde slovo bon znamená miska a slovo sai strom.

Nyní v botanické zahradě vykvetly železnec ztepilý a marhaník granátový. První jmenovaný se řadí mezi přímé nebo šplhavé keře a stromy. Roste na Novém Zélandu i v Tichomoří. Jeho květy jsou nápadné, nejčastěji červené, zřídka žluté či bílé, stěsnané ve vrcholových květenstvích s množstvím výrazných, vyčnívajících tyčinek. Opylují je zejména ptáci, někdy ale i hmyz či gekoni.

Marhaník je menší strom, který můžeme najít hlavně ve Středomoří. Jeho květy jsou výrazně červené a plodí granátová jablka. Původně pochází z malého ostrova Sokotra u pobřeží Somálska, odkud se rozšířil do celého Středomoří. Je známý i jako léčivo, kůra kořenů a slupka plodu údajně pomáhala proti tasemnici.

„Malým divem přírody je to, že bonsaje mohou kvést. Jejich květy mají standardní rozměry jako u normálně vyvinutých stromů,“ řekl ředitel botanické zahrady Miloslav Studnička.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberec, příroda, botanická zahrada, bonsaj, strom, miska, Asie, Středomoří, Květa Vinklátová, Nový Zéland, Liberecký kraj, Somálsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miniaturní strom v misce. V liberecké botanické zahradě vykvetly bonsaje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.