Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Liberecký kraj nebude zvyšovat ceny jízdného, slevy se ale sníží

Liberecký kraj nebude zvyšovat jízdné v regionálních autobusech a vlacích. Úpravy původně vzhledem k rostoucím nákladům zvažoval k 1. červenci, nakonec od toho upustil, protože nechce zvyšovat zátěž pro obyvatele.

Ceny ve veřejné dopravě se pro část cestujících zvýší už od 1. dubna, zdražení ale souvisí s rozhodnutím vlády, která snížila slevy ze 75 na 50 procent. Slevy budou moci dál využívat děti a studenti do 26 let a senioři starší 65 let. Systém slev se navíc rozšíří o invalidní důchodce s invaliditou třetího stupně.

Redukce slev by měla přinést státnímu rozpočtu roční úsporu přes 1,9 miliardy korun. Přizpůsobit se tomu musel nejen Liberecký kraj, dražší bude i cestování v MHD v Liberci a Jablonci nad Nisou.

„Pro cestující už snížení těch státem poskytovaných slev bude znamenat zdražení jízdného, a proto jsme se nakonec rozhodli ho zachovat na současné úrovni. Přišlo nám, že v jednom roce dvakrát hýbat cenou by pro cestující nebylo, zvláště v téhle těžké době, dobré a správné," uvedl náměstek hejtmana Jan Sviták. Do září chce podle něj vedení kraje dopady vyhodnotit a případně ceny jízdného upravit s novým jízdním řádem od 11. prosince.

Dopravci se potýkají s růstem nákladů

Ceny paliv v posledních dnech sice klesají, podle údajů společnosti CCS, která je sleduje, ale jen nafta zdražila v Libereckém kraji od začátku války na Ukrajině téměř o třetinu, v průměru za litr řidiči dají 48,38 Kč.

Výjimkou ale nejsou ani ceny nad 50 korun za litr. Benzin zdražil od 24. února bezmála o 23 procent na 45,97 Kč za litr, v krajském městě se ale tankuje i za ceny nad 47 korun. „Strmý růst cen může být pro mnohé dopravce likvidační," upozornil před pár dny majitel společnosti BusLine Jakub Vyskočil.

Na rostoucí náklady upozorňují i další dopravci, kraj ale podle Svitáka zatím zvýšení plateb nechystá. „Jednali jsme se všemi dopravci, jediná možnost, kterou teď máme, je poskytovat jim dopředu zálohy, aby neměli problém se samotným fungováním společností," řekl Sviták. Nevyloučil ale, že vzhledem k extrémnímu růstu cen pohonných hmot otevře kraj smlouvy s dopravci a bude jim platby valorizovat častěji než jen jednou za rok, jak je tomu nyní.

Liberecký kraj má letos v rozpočtu na zajištění regionální dopravy zhruba 900 milionů korun, vzhledem ke zdražení paliv bude muset ale zřejmě přidat. Půjde podle Svitáka řádově o desítky milionů korun. „Záležet bude na vývoji cen v dalších měsících," dodal. Rostoucí náklady na pohonné hmoty by podle něj ale naopak mohly do veřejné dopravy přivést víc cestujících, což by mohlo zvýšit tržby dopravců a kompenzace by pak nemusely být tak vysoké.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Drbna archiv

Štítky Doprava, benzin, Liberecký kraj, jízdné, autobusy, vlaky, Jan Sviták, ruská invaze na Ukrajinu, BusLine, Liberec, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj nebude zvyšovat ceny jízdného, slevy se ale sníží  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.