Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V sutinách hledají psi zraněné i výbušniny. Kynologové trénují v unikátním polygonu

Dříve zde u žhavých pecí tvořili mistři sklářského řemesla, dnes jejich historii připomíná jen cihlový komín. Část bývalé továrny ve Smržovce na Jablonecku se proměnila v unikátní polygon. Sutiny využívají zkušení kynologové jako tréninkový prostor například pro hledání osob nebo výbušnin.

Stará sklárna je plná zákoutí

„Areál staré sklárny má spoustu krásných zákoutí. Sklepy s odvětrávacími šachtami lákaly k využití právě jako tréninkový polygon. Z rekonstrukce nám zbyla i krásná suť,“ přibližuje vznik jedinečného polygonu Karolína Cipro za firmu Loype, která zde sídlí.

Za vymýšlením nejrůznějších úkrytů, propracovaných skrýší a nejrůznějších praktických vychytávek stojí kynolog hasičského záchranného sboru Libereckého kraje (HZS LK) Václav Vančura. Zatímco neznalému člověku může připadat, že se při vstupu do polygonu ocitl v ruinách nebo na staveništi, pro psovody jsou tu ideální podmínky. „Museli jsme si to tu upravit, vytvořit suť, venku nás ještě hodně práce čeká,“ vysvětluje Václav Vančura, zatímco společně vcházíme dovnitř a pokračuje: „Díky tomu, že se jedná o bývalou sklárnu, zde máme spoustu katakomb, které dříve sloužily pro přívod vzduchu do pecí nebo odvod kouře do komína. Ty jsme různě upravili, překopali a udělali nejrůznější vstupy, kudy se může šířit pach.“

Rozsáhlé prostory tak nabízí nespočet míst, kam se může figurant schovat. „Zrovna teď jsem ukryl figuranta ve zhruba čtyřmetrovém kanále. Konec je zasypaný sutí, právě tudy by měl pach vycházet a pes by měl toto místo označit,“ vysvětluje kynolog.

KYNOLOGOVÉ V BEJRÚTU: Na sbalení věcí měli jen pár hodin. Psi museli po horké zemi chodit v botičkách

Když padlo rozhodnutí, že Česká republika vypraví v rámci mezinárodní humanitární pomoci do Bejrútu tým USAR, měli jeho členové na sbalení věcí a odlet jen pár hodin.

V praxi se zapojují hasičští kynologové v Libereckém kraji zejména při plošném pátrání po osobách. Se svými psy ale pomáhali vyhledávat osoby například v moravských obcích zasažených tornádem nebo v Bejrútu, kde došlo v roce 2020 k masivní explozi.

Společně s kolegou Pavlem Vitákem dnes trénují s celkem čtyřmi psy. Ti se během tréninku musí zorientovat v prostoru, zvyknout si na nejrůznější povrchy a samozřejmě především najít místo, odkud vychází lidský pach nejsilněji. „Zejména mladé psy musíme naučit, že se nehledá přímo fyzicky osoba, ale její pach. V praxi to znamená, že pes musí označit v sutinách místo, kde je hledaná osoba cítit nejsilněji, ale nemusí se nutně dostat až k ní,“ říká Vančura.

To už mi ale ukazuje jednu z děr, kam se mám schovat. Ocitám se tak v úzkém kanále, kde se nemohu ani otočit. Jak zalézám, vířím kolem sebe jemný prach, který se mi dostává do očí. Vstup nade mnou zakryje kynolog paletou a zahází cihlami. Nezbývá než čekat. Do stísněného prostoru dopadá jen pár proužků světla.

Během chvilky slyším, jak blízko mne proběhl s hlasitým funěním pes a mně se na hlavu snáší další prach. Chvíli přešlapuje okolo, čenichání je stále intenzivnější. Když spatřím v jedné z děr psí čumák, vím, že pes už má jasno a hlasitým štěkotem značí nález. Celé hledání trvá sotva pár minut, ale z pohledu figuranta se to zdá daleko delší. Těžko si představit situaci, kdy takhle na záchranu čekáte dlouhé hodiny.

Výcvik psa trvá několik let

Příprava psa pro vyhledávání osob trvá přibližně tři roky. Každé dva roky navíc musí kynolog se psem složit atesty ministerstva vnitra pro pátrání v sutinách a plošné vyhledávání. Zatímco Václav Vančura pracuje se zkušenou jedenáctiletou fenkou evropského saňového psa (ESP) Bellou a o šest let mladší fenou Swix, Pavel Viták aktuálně pracuje na výcviku devítiměsíčního německého ohaře Kukyho, ten nahradí dosluhujícího zlatého retrívra Harryho. „Polygon nám nabízí spoustu možností, jak trénovat v uzavřených prostorách. Doposud jsme trénovali ve starých fabrikách nebo při bourání nějakého objektu. Nikdy jsme ale neměli tolik možností úkrytů, a navíc v případě zbořenišť jsme měli jen pár dní, než se suť odvezla,“ komentuje kynolog Pavel Viták.

Kromě hasičů trénují na Smržovce i další složky. „Trénovat k nám jezdí i psovodi od policie a armády. Trénují vyhledávání výbušnin, drog a samozřejmě vyhledávání osob. Máme velkou radost, že je o místo zájem, a že se nám tak povedlo využít areál naplno,“ sdělila Cipro s tím, že kromě profesionálních kynologů má možnost v polygonu trénovat i veřejnost v rámci kurzů záchranařiny.

Ohodnoť článek

Foto Denisa Albaniová, Petr Zbranek

Štítky kynologové, výcvik, Smržovka, polygon, reportáž, pes, suť, Václav Vančura, sklárna, okres Jablonec nad Nisou, Liberecký kraj, Hasičský záchranný sbor, Swix, řemeslo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V sutinách hledají psi zraněné i výbušniny. Kynologové trénují v unikátním polygonu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.