Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Z několika hektarů neudržovaných rákosin jsou dvě desítky tůní. Zadrží vodu, budou místem pro ohrožené druhy

Celkem dvaadvacet tůní vzniklo na několikahektarovém pozemku nedaleko Jablonného. Místo neudržovaných rákosin tak je místo, které bude zadržovat vodu a kde budou moci žít vzácné a ohrožené živočišné druhy.

Nový areál vznikl nedaleko mokřadů v Jablonném, které začala společnost Čmelák již v roce 2006. Obě lokality mají nyní rozlohu skoro deset hektarů, jde tak o významné biocentrum v jinak intenzivně obhospodařované krajině.

Na budování tůní spolupracoval Čmelák s Institutem pro udržitelný rozvoj (IPUR). „Lokalita byla v minulosti odvodněna za účelem obhospodařování, proto muselo být součástí hloubení tůní i přerušení odvodňovacích melioračních trubek. Někde nebylo snadné trubky objevit, nakonec se to ale snad podařilo. Odměnou je, když vidíte, jak se nové tůně začínají plnit vodou, která by jinak z lokality odtekla. To je pak opravdová radost,“ řekla Dagmar Najmanová z IPUR, která dohlížela na kvalitu realizačních prací přímo na místě.

Nyní byla dokončena teprve první fáze projektu. Byly přerušeny meliorace, vyhloubeny tůně a proběhly terénní úpravy. Ekologové přehradili také otevřený meliorační kanál, čímž vzniklo několik dalších menších průtočných tůní. Právě nové vodní plochy by se měly stát místem pro život a rozmnožování vzácných živočichů i rostlin a podpořit tak místní biodiverzitu.

„Takto rozsáhlý projekt zabere několik let. Nyní nás čekají ještě výsadby vodních a mokřadních rostlin, osetí louky, úpravy břehů a příprava návštěvnické infrastruktury. Když půjde všechno podle plánu, lokalita by se pro veřejnost mohla otevřít příští jaro,“ dodal předseda Čmeláka Jan Korytář.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto IPUR

Štítky ipur, čmelák, tůně, mokřady, jablonné, ohrožený druh, Jan Korytář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z několika hektarů neudržovaných rákosin jsou dvě desítky tůní. Zadrží vodu, budou místem pro ohrožené druhy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.