Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jablonec chce ještě letos začít s tříděním bioodpadu, první budou sídliště

V Jablonci chtějí ještě letos začít s tříděním bioodpadu. Pilotně chce město projekt spustit na některém ze sídlišť, kde na rozdíl od rodinných domů není možné využít kompostéry, řekl primátor Jiří Čeřovský (ODS). Radnice se podle něj inspirovala v Semilech, kde biologicky rozložitelný odpad třídí od roku 2008. Vybudovali vlastní kompostárnu a jako jedni z mála v Libereckém kraji mají kontejnery na bioodpad i na sídlištích.

„Každý rodinný dům má většinou nějakou minizahrádku nebo minizáhonek, a tam se dají uplatnit tyto produkty, které se dají zkompostovat a obohatit substráty na pěstování kytiček a všeho možného dalšího, ale my u paneláků tuhle možnost nemáme," doplnil primátor. Obyvatelé rodinných domů mají podle něj možnost získat od města kompostéry, několikrát do roka radnice přistavuje velkoobjemové kontejnery na odpad ze zahrad a lidé mohou tento odpad vozit i na sběrná místa.

V Jablonci letos v červnu začne třídění plastů a papíru přímo u domů, k běžným popelnicím by mělo podle primátorova náměstka Milana Kouřila (ANO) do konce letošního roku dostat nádoby na tříděný odpad 3500 domácností. Pak se podle něj chce radnice zaměřit právě na bioodpad, který podle odhadů tvoří 30 až 40 procent komunálního odpadu. „Separování biologicky rozložitelného odpadu je asi výzvou pro všechna města v České republice, některá ho už mají, my se na to také chystáme, doufám, že už v tomto roce dojde k realizaci ve vybrané lokalitě," dodal.

Důležitá bude podle Kouřila osvěta, aby město zajistilo, že se do bioodpadu nebude dostávat směsný odpad. Odvážet ho bude svozová firma do vlastní kompostárny v Košťálově. Radnice ale nechává zpracovat studii proveditelnosti pro projekt centra nakládání s odpady, které by mělo vzniknout v bývalém areálu teplárny na Brandlu. „Kde by potenciálně mohla být i kompostárna, ale je potřeba zjistit, zda pro ni bude dostatek odpadu, protože musí mít nějakou kapacitu, aby byl provoz efektivní," dodal Kouřil.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Služby města Jihlavy

Štítky ČR, správa, odpady, Jablonec nad Nisou, bioodpad, třídění, biologicky rozložitelný odpad, Jablonec, sídliště, odpad, kompost, ODS, Milan Kouřil, Jiří Čeřovský, Liberecký kraj, Semily

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec chce ještě letos začít s tříděním bioodpadu, první budou sídliště  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.