Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Výzvu nábytkové banky v Liberci dárci vyslyšeli, přivezli matrace i postele

Desítky dárců vyslyšely výzvu Krajské nábytkové banky v Liberci, za pátek a sobotu se tak podařilo nashromáždit velké množství matrací a postelí, po nichž je v souvislosti s uprchlickou krizí největší poptávka. Lidé ale přiváželi i karimatky, spacáky, lůžkoviny, povlečení, ale také třeba ručníky nebo utěrky. To vše je teď v Libereckém kraji potřeba, aby bylo možné zajistit pro uprchlíky před válkou z Ukrajiny důstojné ubytování.

„Je to trochu hektické, ale pro nás je to velmi pozitivní, přijímáme hodně matrací a přivezlo se i dost postelí, za což jsem moc vděčná. Ty postele se tady moc neohřejí, půjdou hned začátkem týdne pryč. Už jsou objednané do Pulečného, i město Jablonec a jejich krizový štáb tu má domluvený odvoz nábytku," řekla ředitelka banky Jitka Večerníková. Tato sbírka podle ní nebyla poslední. „Myslím si, že budeme nuceni ji opakovat, možná už v pátek a sobotu příští týden," doplnila.

Lidé většinou přiváželi věci, jejichž seznam banka zveřejnila na sociálních sítích. Mezi dárci byla i maminka, která přijela s dodávkou plně naloženou věcmi. „Vyklidila jsem sklep, jsou tam nějaké spacáky a karimatky, sbalila jsem i věci po dětech, taky kočárek. Určitě ještě mohou posloužit, jinak by ty věci asi skončily na sběrném dvoře," přiznala mladá žena. Další muž přivezl v autě jen dvě matrace. „Kupovali jsme nové a je škoda je vyhodit, když jsou potřeba. Aspoň potahy jsme vyprali," řekl.

Nábytkovou banku Libereckého kraje zřídil tým kolem potravinové banky před rokem. Nábytek začali přijímat loni v březnu, do konce roku ho přijali 65 tun a 55 tun poslali dál potřebným. „Teď vlastně k dnešku máme přijatých 30 tun nábytku, z toho 26 tun se vydalo, deset tun z toho tvořila krizová pomoc pro Ukrajinu," řekla Večerníková. Potřeba přitom podle ní není jen nábytek, ale také spotřebiče, jako jsou pračky, ledničky, mikrovlnné trouby, sporáky, ale i třeba varné konvice nebo žehličky.

„Jednotlivci vybavují byty pro uprchlíky, setkala jsem se i s tím, že se třeba předělává na byty i celá kancelářská budova, takže potřebují spotřebiče jako jsou ledničky, pračky, mikrovlnky nebo rychlovarné konvice. Ty se u nás také neohřejí. Za pátek jsme přivezli tři pračky, teď tu zbývá jedna, ale ta ještě dneska také odjede," dodala ředitelka banky. I během odpoledne lidé věci nejen přiváželi, jiní zase nakládali a odváželi. „Připravujeme ubytování pro uprchlíky," řekla jedna z žen při nakládání lednice.

V Libereckém kraji je od 1. března v provozu asistenční centrum pomoci Ukrajině, zatím jím prošlo bezmála 6760 uprchlíků, z nich více než polovinu tvoří děti. „Pro 1709 z nich jsme zajišťovali ubytování," řekl mluvčí hasičů v kraji Jakub Sucharda. Na základě dohod by měl Liberecký kraj zajistit ubytování až pro 5627 uprchlíků, připravit pro ně chce mimo jiné nevyužívaný internát v liberecké Zeyerově ulici, kde by mohlo vzniknout až 200 míst. Jednu ze šesti budov kolejí uvolnila také liberecká univerzita.

Nábytek a spotřebiče mohou lidé nábytkové bance nabídnout i mimo sbírkové dny, zájem aktuálně není o obývací stěny. Dárci mohou předání nábytku nebo elektrospotřebičů domluvit předem na telefonu 732 670 571 nebo emailu info@nbliberec.cz, banka je schopna zajistit po domluvě i dopravu svým vlastním autem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nábytková banka LK

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, sociální, boje, Liberec, banka, postel, matrace, Liberecký kraj, Jablonec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výzvu nábytkové banky v Liberci dárci vyslyšeli, přivezli matrace i postele  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.