Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Symbol ruské agrese na zdech turnovského podchodu. Vandal posprejoval ukrajinskou vlajku i portrét Václava Havla

Politováníhodného činu se dopustil neznámý vandal, který v Turnově na stěnách podchodu posprejoval ukrajinskou vlajku i portrét Václava Havla. Vyobrazil válečný symbol, písmeno Z. Případ vyšetřuje policie.

V pondělí si lidé procházející podchodem pod dálnicí v Daliměřicích začali všímat rudých písmen Z, kterými výtržník posprejoval podchod hned několikrát. Fotografie se pak začaly v odpoledních hodinách šířit na sociálních sítích.

„Od veřejnosti jsme přijali oznámení, že na stěnách podchodu přibyly válečné symboly Z. Na místo jsme vyslali turnovskou hlídku, která zajistila fotodokumentaci,“ uvedla mluvčí policie Ivana Baláková.

Podpora ruské agrese na Ukrajině

Velké písmeno Z bývá v současné době vyobrazováno na ruských tancích, vojenské technice ale i na autech či oblečení běžných občanů, kteří tím vyjadřují svoji podporu ruským silám v souvislosti s válkou na Ukrajině.

Nejvyšší státní zastupitelství upozorňuje občany, že některé veřejné projevy podpory a souhlasu s útoky Ruské federace na Ukrajinu mohou být posouzeny jako trestný čin.

Legální tvorba graffiti

Sprejeři mají možnost na několika místech nejen v Turnově legálně tvořit graffiti. To je případ právě turnovského pochodu. Písmena Z překryla ukrajinskou vlajku s nápisem Slava Ukraini a také portrét bývalého prezidenta Československa.

„My máme s místní sprejerskou komunitou domluveno, že mohou na nějakých místech volně tvořit graffiti – některá díla jsou opravdu hezká a i veřejnost je přijímá dobře,“ řekl starosta Turnova Tomáš Hocke. Proto ihned začal řešit odstranění symbolů s technickými službami.

V úterý už však byla písmena zakryta, opravený byl i portrét Václava Havla. Navíc přibyl nápis: Tohle je graffiti legal!! Ne… sociální síť! Ne**r sem politiku!!

„Vypadá to, že zasáhl nějaký sprejer,“ uzavřel starosta.

Případem se bude zabývat služba kriminální policie a vyšetřování ze Semil, sdělila policejní mluvčí. 

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB skupina Turnov

Štítky Ukrajina, boje, ruská agrese, symbol Z, sprejer, graffiti, Turnov, Václav Havel, portrét, policie, ruská invaze na Ukrajinu, Nejvyšší státní zastupitelství ČR, Daliměřice, Tomáš Hocke

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Symbol ruské agrese na zdech turnovského podchodu. Vandal posprejoval ukrajinskou vlajku i portrét Václava Havla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.