Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Soud v Liberci se ke korupční kauze, kde je obžalován i Půta, vrátí v dubnu

Krajský soud v Liberci se bezmála po dvou letech začne znovu zabývat korupční kauzou spojenou s evropskými dotacemi, v níž je obžalováno 12 lidí včetně libereckého hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) a čtyři firmy. Jednání je nařízeno na 5. dubna, vyplývá z údajů na soudním portálu.

Případ je spojený se dvěma projekty liberecké společnosti Geotermální energie pro občany (GEPO) v Liberci z let 2012 až 2014 téměř za 100 milionů korun. Obecně prospěšná společnost na ně chtěla čerpat evropské dotace, vyplaceno nebylo nic. Všechny obžalované koncem května 2020 nepravomocně osvobodil liberecký soud, vrchní soud ale v listopadu téhož roku jeho verdikt zrušil a případ vrátil k novému projednání. Dlouhou prodlevu před opětovným zahájením v Liberci způsobila změna soudce, předchozí odešel do důchodu a nový musel prostudovat 31 tisíc listů spisu. Nový soudce také musel učinit několik úkonů, aby odstranil procesní vady.

V korupční kauze jsou kromě Půty obžalováni dva bývalí pracovníci liberecké pobočky ROP Severovýchod, žadatelé o dotaci i pracovníci stavebních firem. Obžaloba je viní z šesti trestných činů, za něž jim hrozí tresty od pěti do 12 let. Půta je obžalován z přijetí úplatku v řádech statisíců a zneužití pravomoci veřejného činitele. Hejtman obvinění od začátku odmítá.

Stěžejní část případu souvisí s téměř dokončenou opravou kostela sv. Máří Magdalény za 65 milionů korun. Přes ROP Severovýchod měl projekt příslib dotace zhruba 55 milionů. Podle obžaloby bylo výběrové řízení zmanipulované ve prospěch obžalované firmy Metrostav a zakázka předražená o 17 až 24 milionů. Kauza se týká i podezření z korupce u projektu oddychové zóny Perštýn za více než 30 milionů, tento projekt GEPO nakonec vůbec nerealizovalo.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky ČR, soud, správa, Liberec, korupce, Martin Půta, projekt, Starostové pro Liberecký kraj, Marie Magdalena, Metrostav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud v Liberci se ke korupční kauze, kde je obžalován i Půta, vrátí v dubnu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.