Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Rekonstrukce bazénu, náplavka či nové volnočasové prostory. Co má město Liberec v plánu v nejbližších letech?

Rada města Liberce v březnu schválila strategii rozvoje, příští týden ji budou schvalovat zastupitelé města. V Liberci přibudou nová parkovací místa, cyklotrasy, dětská hřiště, v plánu je také revitalizace veřejných prostranství. Rekonstrukce čeká i liberecký bazén.

Podle strategie by v roce 2040 mělo město mít 120 000 obyvatel. Nyní jich má páté největší město v zemi přes 104 000. Strategie obsahuje i projekty, jež chce radnice realizovat v nejbližších letech.

Nová dětská hřiště a vzdělávací pavilon

Město Liberec chystá ještě letos revitalizaci či výstavbu 5 dalších dětských hřišť, rozhodlo se do nich investovat zhruba 10 milionů korun.  

Mezi chystané konkrétní projekty pro nejbližší léta patří například vybudování volnočasového a vzdělávacího pavilonu v areálu bývalého výstaviště, revitalizace okolí přehrady i Veseckého rybníka, rekonstrukce městského bazénu, vytvoření náplavky v centru města, výstavba silnice Nová Pastýřská a revitalizace přilehlého Tržního náměstí nebo úprava sídliště v Ruprechticích v části Třešňová a Rychtářská.

Revitalizace okolí Veseckého rybníka

Atypický dřevěný mobiliář, který navrhl architekt Jakub Chuchlík pro rekreační plochu kolem Veseckého rybníka vyhotoví firma Yggdrasilmont z Prahy za cenu 1 267 108 Kč s DPH.

„Firma, která soutěž vyhrála, v současné době začíná s výrobou a přípravou mobiliáře. Pokud to nic nezkomplikuje, počítáme s jeho instalací zhruba letos v červnu,“ uvedl primátor Liberce Jaroslav Zámečník. V první etapě kolem Veseckého rybníka přibudou lavičky, koše, stojany na kola a pobytová mola a stezka obratnosti.

V dalších letech, po dokončení odbahnění Veseckého rybníka, bude připravena navazující etapa. Tu bude tvořit mobiliář podél cesty od hráze, povalové chodníky, mola do vody a parkoviště.

Vizualizace libereckého bazénu

Čtvrtek, 22. dubna 2021, 15:52

Vizualizace libereckého bazénu
Vizualizace libereckého bazénu

Plán na deset let

V dokumentu strategie rozvoje se počítá například s tím, že do konce roku 2030 přibude na sídlištích 2 500 míst k parkování a pro cyklisty po městě 30 kilometrů cyklotras. V plánu je i výrazné rozšíření pěších a obytných zón v centru města s vytvořením pěší promenády mezi centrem, vlakovým nádražím a Lidovými sady a další pěší promenádou mezi centrem města a prostorem okolí přehrady.

Do konce roku 2035 by navíc mělo vzniknout po městě 14 revitalizovaných veřejných prostranství, která by měla sloužit jako přirozená centra jednotlivých čtvrtí nejen k odpočinku, ale i třeba kulturním akcím. Cílem je přilákat do města také více turistů. Ročně jich bývá nyní zhruba 190 000, snahou radnice bude dostat se do konce roku 2025 na počet 240 000 ročně. Strategie se zabývá také vzděláváním, bydlením, zaměstnaností, sociální oblastí, zdravotnictvím, bezpečností či kulturou a sportem.

Závaznost strategie rozvoje města

K závaznosti dokumentu se vyjádřila náměstkyně primátora Radka Loučková Kotasová, podle ní jde o apolitický dokument. „Ta strategie je na deset let. Každá politická reprezentace má právo provést aktualizaci nebo dát akcent na něco jiného, ale strategie by měla být natolik široká, že by měla popsat všechny potřeby města bez ohledu na to, kdo vládne," řekla náměstkyně.

Vyhodnocování a aktualizace akčního plánu bude probíhat každoročně.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto rearchitekti.cz

Štítky Liberec, rada města, rozvoj, strategie, Rybníček, Vesec, bazén, hřiště, sídliště, revitalizace, rybník, Jaroslav Zámečník, Radka Loučková Kotasová, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce bazénu, náplavka či nové volnočasové prostory. Co má město Liberec v plánu v nejbližších letech?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.