Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Kácení v Zahradě vzpomínek. Stromy jsou pryč, areál projde obnovou

Těžké rozhodnutí měla před sebou liberecká radnice. Starat se o stromy v Zahradě vzpomínek v Budyšínské ulici, které byly po zásazích v minulých letech ve špatném stavu, nebo celý areál kompletně obnovit? Po diskuzích s odborníky zvítězila druhá možnost. Radnice ale slibuje novou lipovou alej i obnovu cest.

„Přestože se spíše snažíme starší stromy pouze stabilizovat řezem, mimo jiné s ohledem na probíhající klimatickou změnu, než je jen bezhlavě kácet při prvních známkách prosychání koruny, Zahrada vzpomínek byla po zralém uvážení a po dohodě s odborníky vybrána k celkové obnově,“ uvedla mluvčí radnice Jana Kodymová.

Celá alej, která navazuje na hrobku rodiny Liebiegů, tak byla vykácena. Podle ní je důvodem kácení i neodborné ošetření stromů v zahradě z minulosti. „S ohledem na barbarství let minulých, kdy byly stromy ořezávány takzvaně na hlavu,“ dodala s tím, že problém byl i s rozmístěním stromů.

Vykácenou alej k hrobce Liebigů nahradí nová.

Alej byla podle mluvčí odborně ošetřena v roce 2020, bylo ale jasné, že celková obnova bude muset přijít. „V Zahradě vzpomínek budou z nově vysazených lipek vzrostlé stromy poskytující návštěvníkům stín přispívající k tepelné pohodě celého parku,“ doplnila Kodymová.

V průběhu dubna a května a bude provedeno frézování a bagrování pařezů, tím dojde k vytvoření dostatečného prostoru pro nové stromy. „Následně bude provedena výsadba nové lipové aleje a dubů u pomníku,“ popsala mluvčí. Podle ní pak bude po dokončení výsadeb provedena celoplošná oprava perkových cest.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky kácení, zahrada vzpomínek, liberec, alej, liebiegova hrobka, strom

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kácení v Zahradě vzpomínek. Stromy jsou pryč, areál projde obnovou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.