Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Lidl bude v Chrastavě stát blíže ke kluzišti kvůli podzemní vodě. Kovák konečně čeká demolice

Osud zchátralé budovy Kováku v Chrastavě byl dlouhá léta předmětem diskuzí. V příštím roce by měla konečně přijít demolice objektu a výstavba prodejny Lidl. Ta bude stát trochu jinde, než bylo původně v plánu, a to kvůli podzemní vodě. Proměna čeká i přilehlou křižovatku.

„Je už víceméně rozhodnuto, jak ta finální úprava bude vypadat,“ řekl starosta města Chrastavy Michael Canov.

Ubytovna Kovák postavená v 70. letech minulého století byla určena pro učně tehdejšího chrastavského závodu Elitex. V polovině 90. let získal objekt pražský podnikatel Radim Urban a proměnil ho v ubytovnu. Přespávalo tam i 200 lidí, i když kapacita nebyla ani poloviční. Kvůli nevyhovujícím podmínkám musel být objekt na začátku roku 2010 vyklizen.

Prodejna bude stát hlouběji v prostoru, blíže ke kluzišti. Investor Lidl ČR umístění změnil kvůli podzemnímu potoku v daných místech. Dle konečného rozhodnutí bude objekt stát souběžně s komunikací, nikoli kolmo, jak bylo původně plánováno.

Zbytek plochy bude sloužit jako parkoviště. „Parkoviště bude na celém zbývajícím prostoru včetně dosavadního Kováku. Parkovacích míst by mělo být celkem 83,“ informoval Canov.

Úprava křižovatky k Lidlu

Stávající křižovatka před budovou Kováku se změní, příjezd k marketu bude umožňovat nově vybudovaná okružní křižovatka.

Místo Kováku Lidl. Společnost chce od Chrastavy odkoupit pozemky

Po mnoha letech možná bude konečně známá budoucnost bývalé chátrající ubytovny Kovák v Chrastavě na Liberecku. O objekt projevila zájem společnost Lidl Česká republika.

„Bude tu kruhový objezd – podobně jako je na druhé straně, s tím, že ten, kdo pojede do Lidlu, pojede po nově vybudované silnici, která vlastně usekne kus toho současného Kováku a povede až dozadu,“ řekl starosta.

Prodejna by měla stát příští rok

V současnosti probíhají přípravné činnosti. „Do půl roku by měl dostat stavební úřad celou záležitost k tzv. územnímu rozhodnutí. Pokud to bude vydáno, tak všechno začne fyzicky, to znamená demolice Kováku a pak výstavba samotného Lidlu,“ sdělil Canov. To vše by mělo proběhnout v následujícím roce 2023. 

Původní plány s Kovákem

Město léta usilovalo o jeho zbourání. Starosta města již dříve uvedl, že budova dlouho chátrá a ohrožuje okolí.

Ubytovna pro sociálně slabé nebo centrum pro migranty? Ne, z Kováku má být dům s pečovatelskou službou

Po letech chátrání a hádek, zda Kovák má být zbourán, přišla celkem zásadní změna. Dům koupil nový majitel, který s ním má velké plány. Vybudovat chce dům s pečovatelskou službou, byty, ale i kavárnu, cukrárnu a další veřejně prospěšné prostory....

 

Krajský úřad v Liberci však několikrát demolici zamítl. Další majitel měl s bývalou ubytovnou v roce 2020 jiné plány; Kovák měl sloužit jako dům s pečovatelskou službou. Uskutečnění projektu by však bylo finančně velmi nákladné, starosta byl k plánům vzhledem ke stavu budovy skeptický.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Veronika Dušková

Štítky Liberecký kraj, Chrastava, Kovák, stavba, Lidl, demolice, Michael Canov, Česko, podzemní voda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidl bude v Chrastavě stát blíže ke kluzišti kvůli podzemní vodě. Kovák konečně čeká demolice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.