Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Liberecký kraj mění pravidla dopravy zdarma pro Ukrajince, pas už stačit nebude

Liberecký kraj změnil podmínky cestování v rámci integrovaného systému dopravy IDOL pro válečné uprchlíky z Ukrajiny. Od pátku 1. dubna už jim nebude stačit jen pas jako dosud, zdarma budou cestovat jen ti, kteří mají udělenou takzvanou dočasnou ochranu. Cestování zdarma pro Ukrajince zavedl kraj 28. února, podle vedení kraje se ale stávalo, že se bezplatného cestování domáhali i Ukrajinci, kteří v kraji žijí dlouhodobě.

„Chtěli jsme i tímto rozhodnutím o bezplatném jízdném pomoci všem, kteří prchali před válkou ze své země, neorientovali se hned v podmínkách české dopravy, a přitom potřebovali naši okamžitou podporu a pomoc. K podobnému kroku se přidaly další kraje i stát," doplnil hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Teď bude tato výjimka platit jen pro uprchlíky, kteří obdrželi od cizinecké policie status dočasné ochrany. Zdarma budou cestovat v celém kraji s výjimkou městské dopravy v České Lípě.

„Každý uprchlík z Ukrajiny, který chce cestovat zdarma, se musí prokázat vízem dočasné ochrany, to je uvedeno buď v biometrickém pase nebo na hraniční průvodce. Bezplatnou dopravu mají samozřejmě i ti, kdo mají uděleno vízum na strpění," řekl náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták. Přeprava dětí mladších šesti let je v doprovodu vždy zdarma bez ohledu na státní příslušnost.

Podle mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Evy Klímové prošlo libereckým asistenčním centrem pomoci Ukrajině od jeho otevření 1. března do středeční půlnoci 8988 válečných uprchlíků, z toho pro 2589 zajišťovali hasiči také ubytování.

Počet Ukrajinců v Libereckém kraji se za poslední měsíc více než zdvojnásobil. Na konci února bylo podle statistik ministerstva vnitra (MV) hlášeno k trvalému či přechodnému pobytu v některém ze čtyř okresů Libereckého kraje 8449 Ukrajinců, o 136 víc než v lednu. Přes 60 procent z nich pobývá na Liberecku. Na tyto lidi se cestování zdarma ve veřejné dopravě v kraji nevztahuje.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky Ukrajina, Rusko, doprava, správa, boje, Liberecký kraj, cestování, uprchlík, Martin Půta, Starostové pro Liberecký kraj, Cizinecká policie, Jan Sviták, Ministerstvo vnitra České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ivana Severýnová

Nic proti uprchlíkům, ale spousta Čechů je již v hmotné nouzi, tak asi proto se slevy na jízdném zvýšily o sto procent.

Sobota, 2. dubna 2022, 12:06Odpovědět

Liberecký kraj mění pravidla dopravy zdarma pro Ukrajince, pas už stačit nebude  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.