Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Soud v Liberci v neveřejném jednání bude řešit kauzu, kde je obžalován i hejtman Půta

Soud v Liberci se dnes v neveřejném přípravném jednání bude zabývat korupční kauzou v souvislosti s evropskými dotacemi. Obžalováno je v ní 12 lidí, včetně libereckého hejtmana Martina Půty, a čtyři firmy. Jednání budou přítomni jen členové nově složeného senátu. Jeho předseda, soudce Pavel Pachner, sdělil, že veřejně z jednání nic sdělovat nebude.

„Co se týče rozhodnutí, pokud nějaké bude, tak bude nejdřív doručeno stranám (obžalobě a obhajobě)," řekl Pachner. To platí podle něj i pro stanovení termínu hlavního líčení, čímž se senát bude zřejmě také zabývat.

Kauza je spojená se dvěma projekty liberecké společnosti Geotermální energie pro občany (GEPO) v Liberci z let 2012 až 2014 za téměř 100 milionů Kč. Obecně prospěšná společnost na ně chtěla čerpat evropské dotace, vyplaceno nebylo nic. Půta je obžalován z přijetí úplatku v řádech statisíců a zneužití pravomoci veřejného činitele. Hejtman obvinění od začátku odmítá. Všechny obžalované koncem května 2020 nepravomocně osvobodil liberecký soud, vrchní soud verdikt zrušil. Dlouhou prodlevu před opětovným zahájením v Liberci způsobila změna soudce i senátu.

V korupční kauze jsou kromě Půty obžalováni dva bývalí pracovníci liberecké pobočky ROP Severovýchod, žadatelé o dotaci i pracovníci stavebních firem. Obžaloba je viní z šesti trestných činů, za něž jim hrozí tresty od pěti do 12 let. Stěžejní část případu je spojená s téměř dokončenou rekonstrukcí kostela sv. Máří Magdalény za 65 milionů korun. Kauza se týká i podezření z korupce u projektu oddychové zóny Perštýn za více než 30 milionů, tento projekt GEPO nakonec vůbec nerealizovalo.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky ČR, soud, správa, Liberec, korupce, Martin Půta, senát, projekt, Marie Magdalena

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud v Liberci v neveřejném jednání bude řešit kauzu, kde je obžalován i hejtman Půta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.