Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Peníze z Fondu Turów na zajištění vody v příhraničí nestačí. Projekty je potřeba dofinancovat

Na dofinancování dostavby vodohospodářské infrastruktury, která má zajistit zdroj pitné vody obyvatelům v příhraničních oblastech Libereckého kraje postižených těžbou v polském dole Turów, bude potřeba nejméně 700 milionů korun. Peníze z Fondu Turów na financování projektů nestačí. Podílet se na něm budou ministerstva životního prostředí a zemědělství, Liberecký kraj a vodárenské společnosti, vyplynulo to z úterního jednání v Hrádku nad Nisou.

„Potřebovali jsme si upřesnit, jakým způsobem bude dofinancován rozdíl prostředků, které získala Česká republika. Ten činí cca 700 milionů korun,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Projekty na dostavbu vodohospodářské infrastruktury připravují Severočeská vodárenská společnost (SVS) a Frýdlantská vodárenská společnost (FVS) spolu s obcemi. Počítají i s rekonstrukcemi nebo posílením úpraven vody, ale také s rozšířením kapacit vodojemů. Znamená to posílení zdrojů vody pro přibližně 15 000 obyvatel.

„Neřešíme jenom vliv dolu Turów. Uvědomme si, že hodně řešíme vliv sucha, ne všechno je ovlivněno činností dolu. Jedná se hlavně o příhraniční oblasti u Hrádku nad Nisou. My ty programy máme pro celou republiku, pro všechny občany, protože se s tím suchem potýkáme, a to propojení vodárenských soustav je nutné,“ řekla ministryně životního prostředí Anna Hubáčková.

Peníze z fondu jsou určeny i k monitoringu dopadů těžby

Ve fondu Turów je k dispozici 35 milionů eur (v přepočtu 851 milionů korun). Peníze z Polska jsou však jen spolufinancováním projektů. Prostředky z fondu jsou navíc určeny nejen na nové zdroje vody, ale také na sledování kvality ovzduší, hluku, poklesu terénu a prašnosti v blízkosti dolu na české straně hranice.

Liberecký kraj zřídil Fond Turow, rozdělovat bude miliony z polských kompenzací

Liberecký kraj zřídil Fond Turow, rozdělovat bude peníze, které získal kraj od polské vlády a společnosti PGE jako kompenzaci za škody způsobené těžbou uhlí v dole Turów u česko-polské hranice. K dispozici je v něm 35 milionů eur (asi 857 milionů...

Celkové náklady firmy odhadly na 1,542 miliardy korun. Podle Hubáčkové jsou tato čísla jen orientační, rozhodující budou ceny z veřejných soutěží. Náklady na stavby totiž od doby, kdy je projektanti vyčíslili, stále rostou.

Na dofinancování projektů se budou podílet ministerstva životního prostředí a zemědělství, Liberecký kraj a vodárenské společnosti. O míře spolufinancování se bude znovu jednat v květnu nebo červnu.

Stavební práce by měly začít v roce 2024

„Můžeme opravdu na konci tohoto roku, nejpozději v roce následujícím ty akce zahájit a pokud vše dobře půjde, dokončit je do roku 2026," řekl předseda představenstva Severočeské vodárenské společnosti Tomáš Indra. Nejdál je Severočeská vodárenská, která připravuje čtyři projekty dohromady za zhruba 680 milionů korun. K zahájení projektů by mělo dojít ještě letos, v roce 2024 by měly začít samotné stavební práce.

„Posudky mluví o roce 2026 jako o roce, kdy může být ohrožen ten vodní zdroj a Uhelné, v té době ho musíme mít posílený a musíme stavět nové vodovody ve Václavicích a v Horním Vítkově,“ řekl hejtman Martin Půta.

V případě, že se podaří dořešit financování, je podle Indry firma připravena začít s rekonstrukcí úpravny vody Machnín, stavební povolení už mají i vodovody v Chrastavě a Hrádku nad Nisou, v příštím roce by ho měl mít také nový přivaděč z Machnína do Hrádku. „Počítáme, že bude vybudováno 95 kilometrů nových vodovodů,“ dodal Nekula.

Méně připravená je Frýdlantská vodárenská společnost. Podle předsedy představenstva Dana Ramzera se jí doposud nepodařilo v územním řízení získat souhlasy vlastníků, bude tedy muset hledat nové, méně konfliktní, ale dražší trasy pro vodovody. Firma počítá s modernizací úpravny vody Frýdlant a zajištěním nových zdrojů vody a také s výstavbou vodovodů, které zajistí zásobování směrem na Bulovku a Dětřichov. Náklady se odhadují na 825 milionů korun. Všechny stavby by měly být hotové do roku 2030.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, Polsko, Turów, těžba, sucho, voda, Hrádek nad Nisou, Václavice, Frýdlant, projekt, peníze, Důl Turów, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Zdeněk Nekula, Severočeská vodárenská společnost, Frýdlantská vodárenská společnost, An

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Peníze z Fondu Turów na zajištění vody v příhraničí nestačí. Projekty je potřeba dofinancovat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.