Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Liberec už ubytoval přes devět set ukrajinských uprchlíků. Město se chystá na zápis dětí do škol

Od začátku války na Ukrajině už Liberec ubytoval zhruba 930 ukrajinských uprchlíků, v drtivé většině žen a dětí. Město nadále organizuje humanitární pomoc, připravuje se také na příchod dětí do libereckých škol. Kolik jich bude, zatím neví, v dubnu a červnu proběhne jejich zápis.

Před válkou chodilo do libereckých škol 140 ukrajinských dětí, teď jejich počet výrazně stoupne. Jejich přesný počet ale město nezná. „Část ukrajinských dětí přijde na zápis do prvních tříd v dubnu, zbytek poté 2. června,“ uvedl náměstek primátora Ivan Langr (Starostové pro LK). Poté podle něj bude město vědět, zda budou kapacity škol stačit.

Ve hře je podle něj i varianta čistě ukrajinských tříd. „Existuje alternativa, že okud se nám nepovede všechny ukrajinské děti začlenit do běžného denního vyučování, museli bychom vytvořit čistě ukrajinský odpolední blok. To si ale nepřejeme, protože bude prakticky nemožné to zajistit,“ dodal.

Město pro uprchlíky otevřelo už 14 adaptačních skupin, kapacitu má už jen na dalších pět, které otevře v příštích dnech. „Pokud se nic nezmění, další děti už poté nebudeme moci přijmout,“ informoval Langr. Město také pořádá sedm jazykových kurzů, které jsou beznadějně plné.

Podle Langra pro příchozí uprchlíky, kteří projdou přes registrační centrum, chybí potraviny. „Asi nám nezbude než základní potraviny nakupovat z rozpočtu města v rámci humanitární pomoci, kterou jsme si schválili. Byly to tři miliony korun, ty už jsou pryč, budeme žádat o další peníze z rozpočtu. To jsme ale od začátku předpokládali,“ vysvětlil náměstek.

Počty příchozích uprchlíků ale výrazně klesly. Podle Langra tak město nebude muset aktivovat záložní kapacity pro ubytování, které mělo připravení v tělocvičnách. „Jsme připraveni, kraj ale dojednává další kapacity a vypadá to, že jich má dostatečné množství. Pokud nepřijde větší uprchlická vlna, vypadá, to že by na tělocvičny vůbec nemuselo dojít,“ uzavřel.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky ukrajina, válka, uprchlíci, Liberec, školy, zápis, uprchlík, Ivan Langr, ruská invaze na Ukrajinu, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec už ubytoval přes devět set ukrajinských uprchlíků. Město se chystá na zápis dětí do škol  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.