Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Liberec nebude vybírat poplatky za předzahrádky restaurací. Otevřete záchodky veřejnosti, chce na oplátku

Liberec třetí rok v řadě odpustí provozovatelům restaurací poplatek za předzahrádky. Původní důvod bylo ulehčení situace v covidové době, problémy ale pokračují a radnice se tak podnikatele rozhodla podpořit dál. Za zahrádky bez poplatků by ale něco chtěla – otevřít toalety pro obyvatele a návštěvníky města.

„Rozhodli jsme se, že i pro rok 2022 osvobodíme podnikatele od poplatků za užívání veřejného prostranství. Myslíme si, že problémy nekončí, poplatek tak nebudeme vybírat,“ vysvětlil náměstek primátora Zbyněk Karban (ANO).

Ročně jde o celkovou částku kolem osmi set tisíc korun. „Není to tak klíčové, aby to Liberec vytrhlo. Chceme, aby liberečtí podnikatelé měli trochu lepší podmínky,“ dodal.

Podle Karbana ale bude město za odpuštění poplatků něco chtít. Provozovatelé by, pokud budou chtít, mohli otevřít toalety i pro občany a návštěvníky města. „Byla by to taková reciprocita za odpuštění poplatků,“ uvedl Karban.

Kde si v centru odskočit? U Plazy a na Soukenném náměstí budou veřejné toalety

Veřejné záchody v centru Liberce chybí roky, lidé přes den musí vzít za vděk obchodními centry Plaza nebo Forum. To se má ale nyní změnit, vedení města odsouhlasilo, že na Soukenné náměstí a právě k OC Plaza toalety umístí. Liberečáci si ale...

Podle primátora by provozovatel, který se pro zpřístupnění toalet rozhodl, dostal nálepku, která ukáže, že do jeho restaurace lidé na záchod mohou. Podle něj půjde o dobrovolný systém. Přesto je tu jedno ale. Pro příští rok bude město tento projekt vyhodnocovat. „Na příští rok se budeme rozhodovat, zda zachováme bezplatné zahrádky, nebo nastavíme jiný systém, který by více zvýhodnil ty, kteří na tento dobrovolný systém přistoupili,“ vysvětlil Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK).

Provozovatelů, které chce město oslovit, je asi 50. Primátor je osloví dopisem. Někteří už ale podle něj s otevřením toalet souhlasí. „První souhlasil už pan Duleba, který dříve platil zhruba 70 tisíc korun za předzahrádku,“ dodal.

Podle primátora se to ale nijak nedotkne projektu na vytvoření veřejných záchodků v centru města. „Záchodky bychom rádi realizovali. Předzahrádka není celoroční věc, ale sezonní,“ doplnil.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky zahrádky, předzahrádky, toaleta, Liberec, město, radnice, poplatky, poplatek, restaurace, předzahrádka, ANO 2011, Jaroslav Zámečník, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Michal Mazgal

Provozovatelé zahrádek by měli dostat na vybranou a to buďto zaplatit nájemné a nebo zpřístupnit záchody veřejnosti! Město by mělo všechny provozovatele předzahrádek vyzvat datovou zprávou a neodpověď v termínu 30 dní považovat za souhlas s nájemem a nesouhlas s poskytováním WC veřejnosti! Město by pak mělo zveřejnit na svých webových stránkách, na Facebooku, na mapy.cz, na google mapách a jinde, od kdy do kdy a které restaurace jsou veřejnosti volně přístupné pro použití WC. Pak nalepit nálepky a v informačních mapách města označit tato místa zmenšenou nálepkou (+ samozřejmě vysvětlivka). A v den ukončení provozu předzahrádek nálepky odstranit. + Kdo by si chtěl nechat nálepku po celý rok, tak by měl dostat slevu z nájmu, nebo nějakou dotaci!

Sobota, 9. dubna 2022, 13:05Odpovědět

Liberec nebude vybírat poplatky za předzahrádky restaurací. Otevřete záchodky veřejnosti, chce na oplátku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.