Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Armáda by ráda získala zpět letiště v Ralsku. Budeme se bránit žalobou, říká tamní starosta

Hodně nepříjemně překvapila starostu Ralska Miloslava Tůmu (ANO) informace, že armáda by ráda získala zpět letiště v bývalém vojenském prostoru Ralsko. Podle něj by to znamenalo nepříjemnosti pro tamní obyvatele a bránit se případně chce i žalobou. O záměru armády, respektive ministerstva obrany, nevěděl ani hejtman Martin Půta (Starostové pro LK), právě kraj je od roku 2007 majitelem letištní plochy.

S informací o návratu armády do Ralska přišel server novinky.cz. „Jednání jsou v počátcích. Ministerstvo obrany se chystá oslovit hejtmana Libereckého kraje ve věci převodu majetku do správy Vojenských lesů a statků, konkrétně bychom měli zájem o letiště Hradčany a přilehlé pozemky z důvodu jejich dalšího využití Armádou ČR,“ řekl novinkám náměstek ministryně obrany František Šulc.

Podle něj je jedním z důvodů získání letiště pro armádu i zhoršená bezpečnostní situace. Armáda tak má zájem rozšiřovat prostory, kde může cvičit. Přesný důvod využívání letiště ale Šulc neuvedl.

Rekreační lokalita

Jenže případný přesun letiště pod armádu přináší hodně komplikací. Hodně naštvaný je starosta Ralska Miloslav Tůma. „Celé roky tady společně s Libereckým krajem a dalšími subjekty uvažujeme na tím, jak s bývalým vojenským prostorem Ralsko naložit ve prospěch obyvatel okolních měst a obcí, a nyní ministerstvo pod záminkou ruského vpádu na Ukrajinu, mluví o vojenském letišti. Pro místní lidi by to byla katastrofa a došlo by k omezení jejich práv a majetků,“ uvedl.

Bývalý vojenský prostor Ralsko Sovětská armáda opustila letiště bývalý vojenský prostor Ralsko v roce 1991, v roce 2007 jej od státu bezúplatně získal kraj. Ten na obnově území spolupracuje s místní samosprávou i obyvateli. Do území už investovalo stovky milionů korun, z vojenského prostoru je dnes rekreační lokalita.

Ten vyzval Liberecký kraj, aby neuhýbal z původních představ, že se z vojenského prostoru stane spíše volnočasová zóna, a ponechal letiště ve vlastnictví kraje. Připravený je bránit se i soudně. „Město Ralsko je případně připraveno se bránit žalobou, přičemž předpokládáme, že by nás Liberecký kraj podpořil,“ dodal.

Aktuálně je totiž v majetku kraje pouze plocha letiště, okolní hangáry a další nemovitosti jsou buď pronajaté, rozprodané nebo rovnou zbourané. „Letiště je dnes spíše rekreační lokalitou, kde už žádné létání letadel, kromě těch sportovních, nepřipadá v úvahu. Zabrání letiště by znamenalo vyvlastnění soukromých pozemků a bourání staveb domů v městské části Hradčany. Kromě toho nevycházejí ani vzletové poměry pro letadla, musel by se ubourat kopec Červený vrch,“ pokračuje Tůma.

Kraj má s územím jiné plány

Překvapený z nápadu armády je i hejtman Martin Půta. Ten sice připouští jednání, upozornil ale, že kraj do rozvoje lokality investoval stovky milionů. „I když kraj letiště a další pozemky v Ralsku získal bezúplatně, do celého prostoru významně investoval v řádu stovek milionů. Kdyby Ministerstvo obrany České republiky kontaktovalo nejprve Liberecký kraj, dozvědělo by se, že máme s celým územím své plány. A v nich se s obnovou hradčanského letiště nepočítá,“ vysvětlil.

Pokud by vláda tento krok vážně zvažovala, kraj je podle Půty připraven o tom jednat. „V každém případě ale do jednání zapojíme také místní samosprávu a obyvatele, stejně jako jsme to dělali dosud,“ dodal hejtman.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky letiště, Ralsko, hradčany, Liberecký kraj, armáda, žaloba, Martin Půta, Vojenský prostor Ralsko, Ministerstvo obrany České republiky, Starostové a nezávislí, František Šulc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Armáda by ráda získala zpět letiště v Ralsku. Budeme se bránit žalobou, říká tamní starosta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.