Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V liberecké botanické zahradě je nově k vidění největší druh toulitky. Listy mohou měřit až dva metry

Do expozice Botanické zahrady v Liberci přibyla sazenice největšího druhu toulitky, známé i jako anturie (Anthurium salvinii). Jde zároveň o jeden z největších epifytů, neboli organismů, které rostou na žijících rostlinách, ale vyživují se samostatně a neparazitují na svých hostitelích.

Její listy mohou být dlouhé i přes 190 centimetrů. Podle ředitele zahrady Miloslava Studničky by takové velikosti listy libereckého exempláře mohly dosáhnout zhruba za pět let.

Toulitku zahradníci přenesli na konci března z pěstitelského skleníku do pavilonu E a umístili na kmen jednoho ze stromů. „Je to ještě mládě. Nyní bude sílit a časem bude udivovat návštěvníky," uvedl Studnička.

Toulitka na mayských stavbách 

Ve volné přírodě podle něj roste jen v Guatemale a jižním Mexiku. Poprvé byla tato toulitka objevena v pralese na úbočí aktivního vulkánu El Fuego v Guatemale.

„Je pozoruhodné, že tato a ještě jedna podobná menší toulitka se často vyskytují v pralesích kolem archeologických nalezišť mayských svatyní a nejednou se uchytí přímo někde na mayské pyramidě,“ řekl ředitel botanické zahrady.

Výzkumu této rostliny přímo v přírodě se podle něj věnovali před třemi lety. „Měřili jsme v přírodě exemplář, který měl listy až 192 centimetrů dlouhé. A takový kolos se udrží uchycen pomocí pevných vzdušných kořenů na kmeni," dodal Studnička.

Zahrad, jež mají tento typ toulitky, mnoho není. V Evropě anthurium salvinii pěstuje podle Studničky několik německých botanických zahrad a v Česku ji mohou vidět návštěvníci skleníku Fata morgana v pražské botanické zahradě.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, příroda, botanická zahrada, rostliny, Liberec, toulitka, Guatemala, Mexiko, Evropa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V liberecké botanické zahradě je nově k vidění největší druh toulitky. Listy mohou měřit až dva metry  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.