Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberecká zoo má jarní přírůstky. Narodila se mláďata zeber, buvolců, tamarínů, kosmanů i margayů

V liberecké zoo přišlo s jarem na svět několik mláďat, nové přírůstky mohou návštěvníci spatřit u zeber Champanových, buvolců běločelých, tamarínů pinčích, kosmanů zakrslých nebo výrů velkých. Poprvé v historii se také narodilo mládě u margayů, tj. ocelotů dlouhoocasých. Liberecká zoo je chová od podzimu roku 2020.

„Jen od počátku roku přišlo v Zoo Liberec na svět celkem 39 mláďat. Některá zůstávají návštěvníkům skryta v zázemí zahrady, ale mnoho z nich mohou při troše štěstí pozorovat v expozicích daného druhu,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí zoo Barbara Tesařová.

Margay

Mládě se margayům narodilo už 12. března. Zoologové se však rozhodli dopřát mladému a nezkušenému rodičovskému páru dostatečný klid.

„O přítomnosti mláděte jsme věděli díky specifickému zvuku, který z boudy margayů vycházel. Vzhledem k tomu, že se jedná o prvorodiče, první bleskovou veterinární kontrolu provedeme až po odčervení a vakcinaci, která se provádí v 6 týdnech věku mláděte. Přestože se zdá, že malý ocelot zdárně prospívá, matka s mládětem zatím zůstává stále v bezpečí zázemí,“ řekl zoolog Luboš Melichar.

Margaye návštěvníci naleznou u bazénu s lachtany. Kdysi mohli v expozici spatřit rysy, pandy a také mláďata lva berberského.

„Chov margayů v zoologických zahradách patří do evropského záchovného programu (EEP), což znamená, že je odborně řízen tzv. koordinátorem chovu. Ten také doporučí, kam by měl být již odchovaný ocelot následně umístěn, aby posílil populaci tohoto druhu v lidské péči,“ doplnila mluvčí.

Zebra Chapmanova

Do stádečka zeber Chapmanových přibyla dvě mláďata; první se narodilo 6. února, druhé 19. března. Mladší hřebeček má drobnou anomálii, jeho zbarvení je světlejší a má modré duhovky.

Stádo takinů je během pár dní skoro dvojnásobné. Narodila se čtyři mláďata

Během dvou týdnů se v liberecké zoologické zahradě narodila čtyři mláďata takinů čínských. Rázem se tak stádo z pěti členů rozrostlo na devět. Zoo přitom patří k úspěšným v odchovu takinů, za dvacet let odchovala 48 mláďat.

„Není to poprvé, co se u nás narodila modrooká zebra. Podobně odlišní jedinci přišli stejnému otci na svět i v letech 2016 a 2019. Světlé zbarvení srsti, očí i sliznice je způsobeno menším množstvím přírodního barviva melaninu v těle a zvířatům nezpůsobuje žádné zdravotní problémy či komplikace,“ vysvětlil Melichar.

Chov zeber Chapmanových má v liberecké zoo dlouhou tradici. Od roku 1970 se narodilo již 104 mláďat.

Buvolec běločelý

Ve výběhu se zebrami Chapmanovými lze spatřit další dvě mláďata afrických kopytníků, buvolců běločelých.

„I když se obě mají čile k světu, z bezpečnostních důvodů je držíme stranou od zeber. Návštěvníci je mohou ve výběhu spatřit vždy každé ráno, než jsou vypuštěny zebry, nebo pak v průběhu dne v odstavných dvorcích na okraji výběhu. Divoké a pohyb milující zebry by jim v tuto chvíli mohly vážně ublížit,“ informoval zoolog.

Buvolčí mláďata mají oproti tmavě zbarveným rodičům světlou, pískovou barvu srsti. „Bílý proužek na čele, podle kterého dostali své druhové jméno, posléze zčerná,“ uvedla Tesařová. „Až v době dospívání jejich srst tmavne a černý proužek se opět přebarví na bílo, což je znakem jejich pohlavní dospělosti,“ doplnila.

Další mláďata v zoo

Další jarní přírůstky jsou k vidění ve výběhu takinů čínských, v expozici výrů velkých západosibiřských nebo primátů kosmanů zakrslých, tamarínů pinčích a paviánů pláštíkových.

VELIKONOCE PODLE DRBNY: zábava v Babylonu, program na náměstí a charitativní běh pro zoo

Blíží se prodloužený velikonoční víkend, který přináší pestrý program. Zábavné akce pro děti si připravilo Centrum Babylon, zavítat můžete také do parku u Severočeského muzea, do muzea v Turnově nebo na náměstí před libereckou radnicí ať už na...

„Jaro je z pohledu návštěvníků zoologických zahrad velmi zajímavé období mimo jiné proto, že se rodí mláďata mnoha druhů, a tak je možné čerstvé přírůstky vidět. Naše zahrada není výjimkou“, uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Besedy se zoology pro veřejnost

V zoo se také pořádají pravidelné besedy se zoology pro veřejnost, která se zajímá o dění v liberecké zahradě. Můžete se dozvědět nejen novinky a zajímavosti. Besedy s názvem ZooObjektiv se konají vždy každou druhou středu v měsíci od 18.00 v pavilonu ZooEXPO. Vstup je zdarma.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jitka Ambrožová, Soňa Drápalíková, Šárka Kyselová

Štítky Zoo Liberec, zvířata, mláďata, jaro, zebra, zahrada, Zoologická zahrada Liberec, podzim, Květa Vinklátová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká zoo má jarní přírůstky. Narodila se mláďata zeber, buvolců, tamarínů, kosmanů i margayů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.