Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Primátor vyslyšel výzvu k ukončení podpory Hnutí pro život. Jeho vyjádření jsou za hranou, říká

Hned několik žen v minulých dnech vyzvalo primátora Liberce, aby ukončil podporu Hnutí pro život. To nejprve podpořilo zákaz potratů v Polsku, nyní vyvolalo řadu reakcí na své výroky o znásilňování žen na Ukrajině ruskými vojáky. Primátor proto podporu hnutí ukončil.

Hnutí pro život i jeho podporu kritizovala například Anna Kšírová (Zelení). Ta se vyjádřila k poslední kauze hnutí, která se týkala znásilňování žen na Ukrajině. „Znásilnění je hnusný, odporný válečný zločin a na Ukrajině se bohužel děje ze strany ruských vojáků ve velkém. Proto je tam teď velká poptávka po postkoitálních pilulkách zabraňujících početí, kterou se snaží uspokojit i lidé z Česka,“ uvedla.

Jenže právě to kritizovalo hnutí, podle kterého by ženy na Ukrajině měly místo pilulek zabraňujících početí dostat pepřové spreje a takzvaná houkadla, kterými na upozorní okolí v případě přepadení. „Ultrakonzervativní katolické Hnutí pro život si myslí, že mnohem lepší je dát Ukrajinkám pepřáky nebo samopaly, aby se mohly bránit, a taky je nechat těhotné, aby mohly po násilníkovi v budoucnu vymáhat škodu," dodává.

Kšírová proto vyzvala veřejnost, aby se obrátila na instituce a osobnosti, které hnutí podpořilo.

„Obrátilo se na mě několik žen, například i doktorka Anna Kšírová, abych odstoupil od podpory Hnutí pro život. Toto hnutí mě v roce 2019 navštívilo s tím, abychom dali podporu kampani Nesoudíme, pomáháme. Kampaň se týkala podpory ženy v tíživé životní situaci,“ uvedl primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK).

Zámečník přiznal, že tehdy se mu nápad hnutí líbil, a tak ho podpořil. „V posledních týdnech ale se hnutí dost konzervativně postavilo k dění na Ukrajině, kde dochází ke znásilňování žen ruskými vojáky. V minulosti podpořilo i zákaz potratů v Polsku,“ dodal.

Podporu se tak rozhodl ukončit. „Komentáře, které hnutí nyní dává, jsou za hranou únosnosti,“ vysvětlil.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Denisa Albaniová

Štítky primátor, zámečník, hnutí pro život, podpora, Ukrajina, Polsko, Liberec, Česko, Jaroslav Zámečník, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Primátor vyslyšel výzvu k ukončení podpory Hnutí pro život. Jeho vyjádření jsou za hranou, říká  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.