Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Do opravovaného Liebiegova paláce v Liberci se vrátí dvacet historických lustrů

Do opravovaného městského Liebiegova paláce v Liberci se letos navrátí 20 historických křišťálových lustrů, jejichž cena je odhadována na 1,25 milionu korun. Ve sbírce je měla Oblastní galerie Liberec, která do roku 2014 v paláci sídlila. Radnice lustry nejprve získá do takzvané výpůjčky.

„Následně budeme usilovat to, aby se lustry staly majetkem města," náměstkyně primátora Radka Loučková Kotasová (ANO). Podle ní počítají s tím, že historické lustry budou zdobit nejen prostory paláce, ale plnit i svoji primární funkci, tedy svítit. Potřebují ale nejprve renovaci, kterou provede společnost Preciosa Lustry z Kamenického Šenova. „Dala nám nabídku, že za nižší cenu, než by byla cena obvyklá, nám je zrepasuje, zrenovuje, sestaví a také instaluje," uvedla Loučková Kotasová.

Město za odbornou renovaci zaplatí zhruba 655 tisíc korun, což je podle náměstkyně zhruba o 300 tisíc korun méně, než je cena obvyklá. Firma za to chce, aby asi u pěti nejvýznamnějších lustrů bylo uvedeno, že je renovovali její pracovníci.

Všech 20 lustrů má více než metr na výšku. Nejmenší z nich je šestiramenný o průměru 80 centimetrů a výšce 110 centimetrů a největší 18ramenný s průměrem 110 centimetrů a dvoumetrovou výškou.

REKONSTRUKCE LIEBIEGOVA PALÁCE Kompletní rekonstrukce památkově chráněného paláce, který si nechal v letech 1870 až 1872 postavit jako rodinné sídlo továrník Johann Liebieg mladší, začala v září 2020 a hotová by měla být letos do října. Přestavba na komunitní centrum si vyžádá více než čtvrt miliardy korun. Po skončení rekonstrukce se palác stane místem setkávání lidí, od dětí až po seniory a různých sociálních skupin. Uvnitř paláce bude velký sál, výtvarný ateliér s dílnou, výstavní prostory, počítačové a víceúčelové místnosti, dva tělocvičné sály a bude tam i kavárna či zahradnický klub s keramickou pecí a znovuobnoveným skleníkem.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky památky, Liberec, Liebiegův palác, firmy, Preciosa Lustry, palác, lustr, Johann Liebieg, Radka Loučková Kotasová, ANO 2011, Kamenický Šenov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do opravovaného Liebiegova paláce v Liberci se vrátí dvacet historických lustrů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.