Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Liberecký kraj hledá už posedmé památku roku, loni byly v soutěži jen čtyři

Liberecký kraj hledá už posedmé památku roku, loni byly v soutěži jenom čtyři. Cenu získala obnova secesní fasády bytového domu v Korejské ulici v Jablonci nad Nisou. Majitelé památek mají možnost se hlásit do konce dubna. Ocenění spojené se šekem na 50 tisíc korun je určeno pro vlastníky, kteří v roce 2021 obnovili kulturní památku, nebo pro ty, kdo ukončili alespoň jednu etapu její obnovy, řekl mluvčí krajského úřadu Jan Mikulička.

„Každý rok oceňujeme ty nejlepší obnovy památek, které jejich majitelé za předchozí rok uskutečnili. Kromě objektů ve vlastnictví veřejných institucí se čím dál častěji objevují a hlásí do soutěže vynikající obnovy soukromých vlastníků. Z toho máme opravdu velkou radost. Věřím, že i v letošním roce tomu nebude jinak," uvedla náměstkyně hejtmana pro kulturu Květa Vinklátová (Starostové pro Liberecký kraj). Vítěz bude moci svou památku označit pamětní deskou s nápisem Památka roku 2021 Libereckého kraje.


Loni vyhrál bytový dům v jablonecké Korejské ulici.

Soutěž má jedinou kategorii, v minulosti se ale dvakrát stalo, že ocenění získaly dva objekty. Památkou roku 2016 Libereckého kraje ocenil kraj obnovu mlecího složení, rekonstrukci oken a restaurování uměleckořemeslných prvků Doleního mlýna v Bradlecké Lhotě a také obnovu zámku ve Svijanech. O dva roky později získala ocenění obnova historické papírny a mlýna v Hamru na Jezeře na Českolipsku a také areál barokního zámku v Návarově u Zlaté Olešnice na Jablonecku.

Liberecký kraj se podle Vinklátové soutěží snaží upozornit na úspěšné projekty obnovy kulturních památek a také je podpořit. Na území kraje je více než 2200 nemovitých kulturních památek. „Když se lidé seznámí s pozitivními příklady obnovy, může se stát i to, že si nějakou nemovitost v Libereckém kraji koupí a kulturní památku posléze v podstatě zachrání. Tak tomu bylo například u Kittelova domu, zámku Návarov a několika lidových staveb ve Žďáru u České Lípy," dodala Vinklátová.

OBNOVA PAMÁTEK Liberecký kraj podporuje obnovu památek na svém území od roku 2016 individuálními dotacemi. V letošním roce podpoří obnovu 18 projektů, na které rozdělí 13,824 milionu korun. Je to třikrát víc než loni, kdy kraj kvůli obavám z dopadů koronavirové pandemie dotační programy omezil. Letos tak bude díky podpoře pokračovat další etapou obnova kaple sv. Jana Nepomuckého ve Sloupu v Čechách, rekonstrukce ohradní zdi zámku v Jilemnici nebo obnova Beranova hostince v Trávníčku. Kraj už takto od roku 2016 podpořil obnovu 52 projektů, na které dal bezmála 41 milionů korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, památky, správa, ocenění, Liberecký kraj, památka roku, soutěž, kulturní památka, Květa Vinklátová, Jablonec nad Nisou, zámek, projekt, Jan Nepomucký, Starostové pro Liberecký kraj, Česko, bytový dům

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj hledá už posedmé památku roku, loni byly v soutěži jen čtyři  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.