Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Na Koňském trhu v Turnově by v budoucnu mohlo být přes sto bytů, ukázaly stuide

V lokalitě Koňský trh v dolním centru Turnova by v budoucnu mohlo přibýt přes 100 bytů, parkovací dům i velký park. Naznačily to tři urbanistické studie, jež radnice dostala od architektů v rámci soutěže zaměřené na zvelebení této zanedbané části města.

„Na Koňském trhu má vzniknout v budoucnu nová čtvrť města Turnova v centru," řekl starosta Tomáš Hocke (Nezávislý blok). Město podle něj zatím nerozhodlo, podle jaké studie bude postupovat. Předpokládá, že zastupitelé se tím budou zabývat na svém zasedání v květnu či červnu. „Zastupitelstvo by mělo říci, jakým směrem se vydáme a kam se bude směřovat," dodal starosta.

Radnice před dvěma lety koupila na Koňském trhu areál pily s tím, že předchozí majitel tam bude moci provozovat svoji činnost do září 2025. Za 8704 metrů čtverečních zaplatila 35 milionů korun a pro radnici to byl nejnákladnější nákup pozemků za posledních 20 let. Loni odkoupila i 830 metrů čtverečních asfaltové plochy využívané jako parkoviště a usiluje o nákup i dalších pozemků. V urbanistické soutěži i proto nechalo město posoudit celou lokalitu Koňského trhu bez ohledu na majetkové vztahy, aby bylo zřejmé, jakým způsobem by se do budoucna mohla tato oblast proměnit. Ohraničují ji ulice Palackého, Sobotecká, most na průtahu městem a řeka Jizera. Jsou tam i stavby industriálního charakteru, některé dodnes fungují. Jde o bývalý mlýn a dnešní vodní elektrárnu, továrnu u řeky s komínem s lehkou výrobou, firmu Preciosa nebo pilu.

Podle studií by na Koňském trhu mohlo být 100 až 186 bytů, parkovací dům a vzniknout tam mohl rozlehlý park. Architekti navrhují i využití průmyslových budov, i když každý jiným způsobem. V návrzích je například využití hlavní části historické budovy továrny pro kulturu, restaurace a bary nebo přeměna pily na mateřskou školu doplněnou o komunitní centrum či vytvoření zázemí pro turisty v budově mlýna.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Turnov

Štítky ČR, správa, architektura, Turnov, koňský trh, pila, Tomáš Hocke, Preciosa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Koňském trhu v Turnově by v budoucnu mohlo být přes sto bytů, ukázaly stuide  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.