Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Šance pro můstky v Harrachově. Problém s pozemky vyřešen, město chce zadat studii na obnovu

Zdá se, že skokanský areál v Harrachově by se přece jen mohl v příštích letech dočkat obnovy. Po složitých jednáních se podařilo odblokovat situaci ohledně státních pozemků, Harrachov nyní jedná se správou Krkonošského národního parku o rozsáhlé směně dalších pozemků, na podzim by pak rád zadal studii k vybudování veškeré infrastruktury na obnovu celého areálu.

Problém pro rozvoj znamenaly právě pozemky pod můstky, které patří státu spravoval je Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Nedávno je ale získala Národní sportovní agentura a celá situace se tak odblokovala.

Další pozemky ještě Harrachov potřebuje vyměnit s Krkonošským národním parkem, rozsáhlá směna se připravuje. Pak už by rozvoji areálu nemělo nic bránit. Tedy až na množství peněz, které budou potřeba. „Obnova můstků a návrat mezinárodních soutěží do Harrachova je nad finanční možnosti města. Je proto nutná spolupráce Harrachova, Libereckého kraje a NSA, které by společně měly nadále jednat s vládou ČR,” vysvětlil v tiskové zprávě místostarosta Harrachova Tomáš Vašíček.

Obnova jen tak nezačne

Obnova celého areálu se odhaduje na asi dvě a půl miliardy korun, pro český skok na lyžích by ale šlo o výbornou zprávu, protože v areálu jsou můstky nejrůznějších konstrukčních bodů až po ten mamutí.

Je ale jasné, že obnova jen tak nezačne. Harrachov by rád do letošního podzimu zahájili jednání o vzniku správní organizace, která zaštítí veškeré dění kolem můstků. „Mělo by se jednat o organizaci s profesionálním managementem. V této organizaci by měly být instituce, které se nadále zapojí i finančně. Harrachov chce vstoupit pozemky a kapitálem cca 50 milionů korun, který bude představovat asi deseti procentní podíl v areálu skokanských můstků,” upřesnil Vašíček.

Dalšími členy správní organizace by pak měly být Svaz lyžařů, Liberecký kraj a Bucharův spolek, tedy organizace, která se teď věnuje péči o můstky.

Harrachov chce také v září letošního roku zadaat studii k vybudování veškeré infrastruktury související s obnovou můstků, a to v rámci mezinárodní studentské soutěže. „Předpokládaná je účast studentů architektury, urbanismu a přidružených oborů. Výsledky studie by měly být známé do konce příštího školního roku,“ dodala mluvčí harrachovské radnice Hana Veselá.

Žádný podobný areál v Česku není

Harrachov má pět středních a velkých můstků, žádný jiný takový areál pro skokany a sdruženáře v Česku není. Skokanský areál je ale ve velmi špatném stavu a většina můstků byla v posledních letech mimo provoz. Kvůli jeho záchraně vznikl spolek Lyžařský a turistický Bucharův klub Harrachov, který zprovoznil alespoň dva nejmenší můstky K-40 a K-70 a K-90.

Další můstky chátrají od roku 2014. Rekonstrukce můstků byla zařazena mezi projekty Národního investičního plánu do roku 2050, který představila vláda na sklonku roku 2019. „Budoucnost Harrachova řešíme s Národní sportovní agenturou a Českou unií sportu. Svaz lyžařů ČR vypracoval komplexní materiál týkající se rekonstrukce a rozvoje harrachovského areálu a je součástí obsáhlého dokumentu o všech národních sportovních centrech, který připravila Česká unie sportu," řekl již dříve prezident Svazu lyžařů ČR Lukáš Heřmanský.

Dlouho se ale nedařila vyřešit právě situace s pozemky. To se nyní změnilo. Přípravy obnovy areálu s nemohou rozběhnout naplno. Náklady byly loni na podzim odhadovány na dvě a půl miliardy korun, dá se ale předpokládat, že kvůli současné situaci ještě výrazně vzrostou.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Krkonoše.eu

Štítky Harrachov, můstky, skoky na lyžích, NSA, krnap, pozemek, podzim, Krkonošský národní park, Česko, Národní sportovní agentura, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, Česká unie sportu, z.s., Hana Veselá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šance pro můstky v Harrachově. Problém s pozemky vyřešen, město chce zadat studii na obnovu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.